Informační systém MU
PROVAZNÍK, Jan. Compstat as a police management tool in urban (and rural?) areas. In Criminal Justice and Security in Central and Eastern Europe: The United Nations Sustainable Development Goals – Rural and Urban Safety and Security Perspectives. 2023.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Compstat as a police management tool in urban (and rural?) areas
Název česky Compstat jako nástroj policejního managementu v městských (a venkovských?) oblastech
Autoři PROVAZNÍK, Jan.
Vydání Criminal Justice and Security in Central and Eastern Europe: The United Nations Sustainable Development Goals – Rural and Urban Safety and Security Perspectives, 2023.
Další údaje
Originální jazyk angličtina
Typ výsledku Prezentace na konferencích
Obor 50502 Criminology, penology
Stát vydavatele Slovinsko
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Klíčová slova česky Compstat; policing; městská kriminalita; policejní management; teorie rozbitých oken
Klíčová slova anglicky Compstat; policing; urban criminality; police management; Broken Windows Theory
Změnil Změnil: JUDr. Jan Provazník, Ph.D., učo 325574. Změněno: 6. 1. 2024 18:18.
Anotace
The presentation analyses Compstat, a concept of managing policing first developed in New York City in the late 80s/early 90s by its police department. As more than three decades have passed since Compstat was put into practice and gained a foothold in manyregions worldwide, it is time to evaluate the promise with which it was launched. The presentation first presents the concept of Compstat and frames it in relevant criminological theoretical background, then it proceeds to an analysis of this concept, weighting and comparing its vices and virtues, and creates an outline of recommendations as to its efficiency in urban areas. As this concept was created in a heavily populated area and has been predominantly used in urban surroundings and larger agglomerations, the presentation also contemplates the possibility of it being deployed in rural areas.
Anotace česky
Prezentace analyzuje Compstat, koncept řízení policejní práce poprvé použitý v New Yorku v pozdních 80. a raných 90. letech minulého století tamní policií. Jelikož od nasazení Compstatu do praxe uplynuly již tři dekády a uplatnil se na mnoha místech po celém světě, je na čase zhodnotit příslib, s nimiž byl spušněn. Prezentace nejprve představila koncept Compstatu a zasadila jej do rámce relevantního kriminologického a teoretického zázemí, poté přikročila k analýze tohoto konceptu, zvažovala a porovnávala jeho hříchy a ctnosti, a vytvořila shrnutí doporučení co se jeho efektivity v městských prostředích týče. Jelikož byl tento koncept vytvořen v hustě obydlených oblastech a je užíván především v městkém prostředí a velkých aglomeracích, prezentace rovněž zvažovala možnosti jeho využití ve venkovském prostředí.
Návaznosti
MUNI/A/1424/2022, interní kód MUNázev: Trestání coby multioborový fenomén II
Investor: Masarykova univerzita, Trestání coby multioborový fenomén II
Zobrazeno: 25. 7. 2024 22:06