VÁZQUEZ TOURIÑO, Daniel. Deperiferzace Hispánské Ameriky. In Petr Kyloušek. Globalizace v literatuře? Centra a periferie v románských literaturách Amerik a Afriky. 1. vyd. Brno: Host, 2023, s. 122-153. ISBN 978-80-275-1763-3.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Deperiferzace Hispánské Ameriky
Název anglicky Deperipheralization of the Spanish America
Autoři VÁZQUEZ TOURIÑO, Daniel.
Vydání 1. vyd. Brno, Globalizace v literatuře? Centra a periferie v románských literaturách Amerik a Afriky, od s. 122-153, 32 s. 2023.
Nakladatel Host
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Kapitola resp. kapitoly v odborné knize
Obor 60206 Specific literatures
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Forma vydání tištěná verze "print"
Organizační jednotka Filozofická fakulta
ISBN 978-80-275-1763-3
Klíčová slova česky Deperiferalizace; Pascal Casanova; Latinská Amerika; Hispánská Amerika; boom latinskoamerické literatury; literární pole; centrum a perifierie
Klíčová slova anglicky Deperipheralization; Pascal Casanova; Latin America; Spanish America; boom Latin American literature; literary field; center and periphery
Štítky kontrola_RIV
Příznaky Recenzováno
Změnil Změnil: doc. Mgr. Ivo Buzek, Ph.D., učo 103619. Změněno: 1. 2. 2024 10:03.
Anotace
Deperiferizace je dlouhodobý proces. Proto se zde pokusíme stanovit období a mezníky, jež pro vztah mezi centrem a periferií literárního pole mají zvlášť důležitý význam. Zároveň tato kapitola poslouží k porovnání s podobnými procesy v jiných oblastech. Z toho důvodu bude kladen důraz na zvláštnosti hispanoamerického kontextu.
Anotace anglicky
Deperiferisation is a long-term process. Therefore, we will try to identify periods and milestones that are of particular importance for the relationship between the centre and the periphery of the literary field. At the same time, this chapter will serve as a comparison with similar processes in other fields. For this reason, emphasis will be placed on the peculiarities of the Hispanic American context.
Návaznosti
GA20-14919S, projekt VaVNázev: Centrum a periferie: proměny postkoloniální situace v románských literaturách Ameriky, Afriky a Evropy (Akronym: Centrum a periferie)
Investor: Grantová agentura ČR, Centrum a periferie: proměny postkoloniální situace v románských literaturách Ameriky, Afriky a Evropy
VytisknoutZobrazeno: 11. 5. 2024 17:39