WALLENBÖCK, Ute and Veronika ZIKMUNDOVÁ. Christian Missionaries’ Ethnographic Accounts of Diets and Foodways in the Area of Kokonor during the late 19th Century and Early Republican Time. Religio: Revue pro religionistiku. Czech Association for the Study of Religions, 2023, vol. 31, No 2, p. 259-279. ISSN 1210-3640. Available from: https://dx.doi.org/10.5817/Rel2023-2-4.
Other formats:   BibTeX LaTeX RIS
Basic information
Original name Christian Missionaries’ Ethnographic Accounts of Diets and Foodways in the Area of Kokonor during the late 19th Century and Early Republican Time
Authors WALLENBÖCK, Ute (40 Austria, guarantor, belonging to the institution) and Veronika ZIKMUNDOVÁ (203 Czech Republic).
Edition Religio: Revue pro religionistiku, Czech Association for the Study of Religions, 2023, 1210-3640.
Other information
Original language English
Type of outcome Article in a journal
Field of Study 60304 Religious studies
Country of publisher Czech Republic
Confidentiality degree is not subject to a state or trade secret
WWW URL
RIV identification code RIV/00216224:14210/23:00133204
Organization unit Faculty of Arts
Doi http://dx.doi.org/10.5817/Rel2023-2-4
Keywords (in Czech) Kokonor; Lazaristé; SVD; Scheutova misie; denní a posvátná strava
Keywords in English Kokonor; Lazarists; SVD; Scheut mission; daily and sacred food
Tags rivok
Changed by Changed by: Mgr. et Mgr. Lucie Racyn, učo 445546. Changed: 19/3/2024 10:46.
Abstract
The paper deals with the description of food(s) used in religious rituals and in daily life in the Kokonor area from the point of view of Christian missionaries. By looking at Christian missionaries' reports of the late Qing Dynasty and early Republican time, light is shed on selected societies in the Kokonor region – namely the Tibetans and Mongolic groups, such as the Monguors – with an emphasis on these societies' diets and foodways. Food is at the core of everyday life, not speaking about festive occasions. Moreover, food and beverages with their symbolism constitute an important part of religious practice. On the basis of missionary reports, such as those by French Lazarist missionaries, missionaries of the Belgian Congregatio Immaculati Cordis Mariae, and missionaries of the Societas Verbi Divini, besides the mundane description of daily food(s), we also highlight how special ingredients became an essential part of ritual offerings and how food exchange and shared eating was understood to create a bridge between humans and super-mundane beings.
Abstract (in Czech)
Článek se zabývá popisem potravin používaných při náboženských rituálech a v každodenním životě v oblasti Kokonoru z pohledu křesťanských misionářů. Na základě zpráv křesťanských misionářů z konce dynastie Čching a počátku republikánské doby je osvětlena problematika vybraných společností v oblasti Kokonoru - konkrétně Tibeťanů a mongolských skupin, jako jsou Mongurové - s důrazem na stravu a způsoby stravování těchto společností. Jídlo je jádrem každodenního života, nemluví se o slavnostních příležitostech. Navíc jídlo a nápoje se svou symbolikou tvoří důležitou součást náboženské praxe. Na základě misijních zpráv, například zpráv francouzských lazaristických misionářů, misionářů belgické Congregatio Immaculati Cordis Mariae a misionářů Societas Verbi Divini, kromě prozaického popisu každodenního jídla (jídel) upozorňujeme také na to, jak se zvláštní ingredience staly nezbytnou součástí rituálních obětí a jak byla výměna jídla a společné stravování chápáno jako vytváření mostu mezi lidmi a nadpozemskými bytostmi.
PrintDisplayed: 29/7/2024 16:21