Stravování jako pilíř kvality života ve stáří: pohled sociologie
PETROVÁ KAFKOVÁ, Marcela and Lucie VIDOVIĆOVÁ. Stravování jako pilíř kvality života ve stáří: pohled sociologie (Eating as a pillar of quality of life in old age: a sociological perspective). 2024. |
Other formats:
BibTeX
LaTeX
RIS
|
Basic information | |
---|---|
Original name | Stravování jako pilíř kvality života ve stáří: pohled sociologie |
Name in Czech | Stravování jako pilíř kvality života ve stáří: pohled sociologie |
Name (in English) | Eating as a pillar of quality of life in old age: a sociological perspective |
Authors | PETROVÁ KAFKOVÁ, Marcela and Lucie VIDOVIĆOVÁ. |
Edition | 2024. |
Other information | |
---|---|
Original language | Czech |
Type of outcome | Presentations at conferences |
Field of Study | 50401 Sociology |
Country of publisher | Czech Republic |
Confidentiality degree | is not subject to a state or trade secret |
Organization unit | Faculty of Social Studies |
Keywords (in Czech) | stárnutí; domov pro seniory; jídlo; sociální význam jídla |
Keywords in English | ageing; care home; meal; social meaning of food |
Changed by | Changed by: Mgr. et Mgr. Marcela Petrová Kafková, Ph.D., učo 55250. Changed: 23/2/2024 10:53. |
Abstract |
---|
V kontextu individuálního stárnutí je jídlo důležitým a frekventovaným tématem. Typicky se vzhledem ke značnému riziku malnutrice řeší nutriční aspekt stravy či schopnost si jídlo samostatně obstarávat a konzumovat. Jídlo bývá také jednou z prvních věcí, která je pro člověka potřebujícího péči řešena, ať už ve formě dovozu hotových obědů nebo obstaráváním nákupů a přípravy jídla. V rámci našeho výzkumného projektu sledujeme sociální a kulturní význam jídla v životech starších dospělých. Na základě rozhovorů a pozorování konstatujeme, že jídlo představuje výrazný a podceňovaný prvek kvality života. V tomto příspěvku se budeme věnovat potěšení, které jídlo v různých kontextech přináší. |
Abstract (in English) |
---|
In the context of individual ageing, food is an important and frequent topic. Typically, the nutritional aspect of diet or the ability to independently acquire and consume food is addressed due to the significant risk of malnutrition. Food is also often one of the first things addressed for the person in need of care, whether in the form of importing ready-made lunches or shopping and preparing meals. In our research project we are looking at the social and cultural meaning of food in the lives of older adults. Based on interviews and observations, we find that food is a significant and undervalued element of quality of life. In this paper, we explore the pleasures that food brings in different contexts. |
Links | |
---|---|
GA23-06348S, research and development project | Name: Význam jídla ve vyšším věku |
Investor: Czech Science Foundation, Meanings of food intake in old age |
PrintDisplayed: 21/7/2024 18:15