PETROVÁ KAFKOVÁ, Marcela and Lucie VIDOVIĆOVÁ. Stravování jako pilíř kvality života ve stáří: pohled sociologie (Eating as a pillar of quality of life in old age: a sociological perspective). 2024.
Other formats:   BibTeX LaTeX RIS
Basic information
Original name Stravování jako pilíř kvality života ve stáří: pohled sociologie
Name in Czech Stravování jako pilíř kvality života ve stáří: pohled sociologie
Name (in English) Eating as a pillar of quality of life in old age: a sociological perspective
Authors PETROVÁ KAFKOVÁ, Marcela and Lucie VIDOVIĆOVÁ.
Edition 2024.
Other information
Original language Czech
Type of outcome Presentations at conferences
Field of Study 50401 Sociology
Country of publisher Czech Republic
Confidentiality degree is not subject to a state or trade secret
Organization unit Faculty of Social Studies
Keywords (in Czech) stárnutí; domov pro seniory; jídlo; sociální význam jídla
Keywords in English ageing; care home; meal; social meaning of food
Changed by Changed by: Mgr. et Mgr. Marcela Petrová Kafková, Ph.D., učo 55250. Changed: 23/2/2024 10:53.
Abstract
V kontextu individuálního stárnutí je jídlo důležitým a frekventovaným tématem. Typicky se vzhledem ke značnému riziku malnutrice řeší nutriční aspekt stravy či schopnost si jídlo samostatně obstarávat a konzumovat. Jídlo bývá také jednou z prvních věcí, která je pro člověka potřebujícího péči řešena, ať už ve formě dovozu hotových obědů nebo obstaráváním nákupů a přípravy jídla. V rámci našeho výzkumného projektu sledujeme sociální a kulturní význam jídla v životech starších dospělých. Na základě rozhovorů a pozorování konstatujeme, že jídlo představuje výrazný a podceňovaný prvek kvality života. V tomto příspěvku se budeme věnovat potěšení, které jídlo v různých kontextech přináší.
Abstract (in English)
In the context of individual ageing, food is an important and frequent topic. Typically, the nutritional aspect of diet or the ability to independently acquire and consume food is addressed due to the significant risk of malnutrition. Food is also often one of the first things addressed for the person in need of care, whether in the form of importing ready-made lunches or shopping and preparing meals. In our research project we are looking at the social and cultural meaning of food in the lives of older adults. Based on interviews and observations, we find that food is a significant and undervalued element of quality of life. In this paper, we explore the pleasures that food brings in different contexts.
Links
GA23-06348S, research and development projectName: Význam jídla ve vyšším věku
Investor: Czech Science Foundation, Meanings of food intake in old age
PrintDisplayed: 21/7/2024 18:15