Other formats:
BibTeX
LaTeX
RIS
@article{2386517, author = {Pecl, Jakub and Hrunka, Matěj and Pinkasová, Tereza}, article_location = {Olomouc}, article_number = {5}, doi = {http://dx.doi.org/10.36290/ped.2023.080}, keywords = {oligosaccharides; human milk; allergy; cow's milk; microbiome; tolerance}, language = {cze}, issn = {1213-0494}, journal = {Pediatrie pro praxi}, title = {Imunomodulační efekt oligosacharidů mateřského mléka a potenciál v prevenci alergických onemocnění}, url = {https://www.pediatriepropraxi.cz/artkey/ped-202305-0007_imunomodulacni_efekt_oligosacharidu_materskeho_mleka_a_potencial_v_prevenci_alergickych_onemocneni.php}, volume = {24}, year = {2023} }
TY - JOUR ID - 2386517 AU - Pecl, Jakub - Hrunka, Matěj - Pinkasová, Tereza PY - 2023 TI - Imunomodulační efekt oligosacharidů mateřského mléka a potenciál v prevenci alergických onemocnění JF - Pediatrie pro praxi VL - 24 IS - 5 SP - 316-320 EP - 316-320 PB - Solen, s.r.o. SN - 12130494 KW - oligosaccharides KW - human milk KW - allergy KW - cow's milk KW - microbiome KW - tolerance UR - https://www.pediatriepropraxi.cz/artkey/ped-202305-0007_imunomodulacni_efekt_oligosacharidu_materskeho_mleka_a_potencial_v_prevenci_alergickych_onemocneni.php N2 - Prevalence alergických onemocnění v současné době dosahuje epidemických rozměrů. Odhaduje se, že některým z těchto onemocnění trpí celosvětově téměř 1 miliarda jedinců z celosvětové populace, přičemž ve vyspělých zemích patří alergická onemocnění mezi nejčastější chronická onemocnění. Po nárůstu respiračních alergických onemocnění jsou potravinové alergie označovány jako druhá vlna tohoto epidemického nárůstu. Vzhledem k dosavadní praktické absenci možnosti kauzální léčby je kladen důraz na možnosti primární a sekundární prevence zejména potravinových alergií. Využití specifických složek stravy v raném dětství, které by mohly pomoci předcházet či snížit závažnost alergických onemocnění, je slibnou možností dlouhodobého ovlivnění vyvíjejícího se imunitního systému dětí. Mateřské mléko je unikátní tělesná tekutina obsahující komplexní směs oligosacharidů poskytující vše potřebné pro optimální růst a vývoj dítěte a tento fakt ilustruje i doporučení Evropské akademie alergologie a klinické imunologie (EAACI) výlučného kojení v prvních 4-6 měsících v rámci primární prevence alergických onemocnění. Oligosacharidy mateřského mléka jsou považovány za jednu z jeho klíčových složek mající komplexní biologické účinky, a přesto nejsou obsaženy ve většině v současné době dostupných kojeneckých formulích. Předkládáme souhrn poznatků o oligosacharidech mateřského mléka, které jsou nově dostupné pro výživu uměle živených kojenců jako součást některých mléčných formulí ve snaze zpřístupnit četné benefity i dětem, které kojeny být nemohou. ER -
PECL, Jakub, Matěj HRUNKA and Tereza PINKASOVÁ. Imunomodulační efekt oligosacharidů mateřského mléka a potenciál v prevenci alergických onemocnění (Immunomodulatory effect of human milk oligosaccharides and their potential role in allergic disease prevention). \textit{Pediatrie pro praxi}. Olomouc: Solen, s.r.o., 2023, vol.~24, No~5, p.~316-320. ISSN~1213-0494. Available from: https://dx.doi.org/10.36290/ped.2023.080.
|