J 2024

HILIC Separation Methods on Poly-Hydroxyl Stationary Phases for Determination of Common Saccharides with Evaporative Light-Scattering Detector and Rapid Determination of Isomaltulose in Protein-Rich Food Supplements

CRHA, Tomáš, Grace F ODEDINA a Jiří PAZOUREK

Základní údaje

Originální název

HILIC Separation Methods on Poly-Hydroxyl Stationary Phases for Determination of Common Saccharides with Evaporative Light-Scattering Detector and Rapid Determination of Isomaltulose in Protein-Rich Food Supplements

Autoři

CRHA, Tomáš (203 Česká republika, domácí), Grace F ODEDINA (276 Německo) a Jiří PAZOUREK (203 Česká republika, domácí)

Vydání

Fluid - Particle Separations Journal, BASEL, American Filtration and Separations Society, 2024, 1541-9290

Další údaje

Jazyk

angličtina

Typ výsledku

Článek v odborném periodiku

Obor

30104 Pharmacology and pharmacy

Stát vydavatele

Švýcarsko

Utajení

není předmětem státního či obchodního tajemství

Odkazy

URL

Organizační jednotka

Farmaceutická fakulta

DOI

http://dx.doi.org/10.3390/separations11020045

UT WoS

001172378500001

Klíčová slova anglicky

HILIC; ELSD; saccharides; sugar alcohols; isomaltulose (Palatinose); food supplements

Štítky

rivok, ÚChL

Příznaky

Mezinárodní význam, Recenzováno
Změněno: 26. 3. 2024 13:33, Mgr. Daniela Černá

Anotace

V originále

This article highlights the fundamental aspects of hydrophilic interaction liquid chromatography (HILIC) on poly-hydroxyl stationary phases to analyze non-derivatized mono- and disaccharides, including commonly consumed carbohydrates like glucose, fructose, sucrose, and lactose. The evaporative light-scattering detector (ELSD) is utilized as an alternative to an MS detector, and the separation system's selectivity allows the separation of anomers of monosaccharides. The study also includes a rapid method for determining isomaltulose (Palatinose), which was validated and applied to food supplement samples available in the Czech market, even those with high protein content. Additionally, isomaltulose was separated from sucrose in just 13 min.

Návaznosti

MUNI/A/1236/2021, interní kód MU
Název: Stanovení cukerného profilu v mléku a speciální mléčné výživě pomocí HPLC
Investor: Masarykova univerzita, Stanovení cukerného profilu v mléku a speciální mléčné výživě pomocí HPLC
Zobrazeno: 10. 11. 2024 15:13