ČERMÁKOVÁ, Erika and Martin FOREJT. Asociace nadměrného příjmu sodíku s výskytem obezity (Association between excessive sodium intake and prevalence of obesity). Medicína pro praxi. Olomouc; Česká republika: Solen, s. r. o., 2024, vol. 21, No 3, p. 131-133. ISSN 1214-8687. Available from: https://dx.doi.org/10.36290/med.2024.010.
Other formats:   BibTeX LaTeX RIS
Basic information
Original name Asociace nadměrného příjmu sodíku s výskytem obezity
Name in Czech Asociace nadměrného příjmu sodíku s výskytem obezity
Name (in English) Association between excessive sodium intake and prevalence of obesity
Authors ČERMÁKOVÁ, Erika (203 Czech Republic, guarantor, belonging to the institution) and Martin FOREJT (203 Czech Republic, belonging to the institution).
Edition Medicína pro praxi, Olomouc; Česká republika, Solen, s. r. o. 2024, 1214-8687.
Other information
Original language Czech
Type of outcome Article in a journal
Field of Study 30304 Public and environmental health
Country of publisher Czech Republic
Confidentiality degree is not subject to a state or trade secret
WWW URL
Organization unit Faculty of Medicine
Doi http://dx.doi.org/10.36290/med.2024.010
Keywords (in Czech) sodík; příjem soli; obezita; závislost na potravinách; slazené nápoje; ultrazpracované potraviny
Keywords in English sodium; salt intake; obesity; food addiction; sweetened beverages; ultra-processed foods
Tags rivok
Tags Reviewed
Changed by Changed by: Mgr. Tereza Miškechová, učo 341652. Changed: 19/8/2024 12:48.
Abstract
Studie zaměřené na hledání příčin obezity ukazují v posledních letech stále častěji na možnou roli nadměrného příjmu sodíku, i když sám o sobě nemá žádnou energetickou hodnotu. Tato souvislost může být vysvětlena z mnoha úhlů pohledu. Nadměrně slané potraviny mají obvykle vysokou energetickou hodnotu. Jako nejčastěji diskutovaná příčina bývá dále uváděna zvýšená konzumace slazených nápojů po požití stravy s nadměrným obsahem soli. Významnou roli může hrát také vznik závislosti na konzumaci slaných pokrmů, což má za následek jejich zvýšený příjem. Nadměrný příjem energie a sodíku byl zjištěn rovněž při konzumaci ultrazpracovaných potravin, což může být zdůvodněno typicky nižším obsahem bílkovin vzhledem k jejich vysoké energetické denzitě. Kromě toho byla prokázána souvislost vysokého příjmu sodíku a obezity nezávisle na energetickém příjmu. Mechanismus příčiny této souvislosti však nebyl doposud objasněn. Snížení množství soli ve stravě může tedy i pomyslnou oklikou výrazně přispět k účinnosti dietní intervence při prevenci a léčbě obezity.
Abstract (in English)
In recent years, studies aimed at finding the causes of obesity have increasingly pointed to the possible role of excessive sodium intake, even though it has no energy value on its own. This association can be explained from many aspects. Excessively salty foods are usually high in energy. Increased consumption of sweetened beverages after consuming a diet with high in salt is also the most commonly discussed cause. An addiction to salty foods, which leads to their increased intake, may also play an important role. Excessive energy and sodium intake was also found with the consumption of ultra-processed foods, which may be due to their typically lower protein content compared to their high energy density. In addition, high sodium intake has been linked to obesity independently of energy intake. However, the mechanism of the cause of this association is still unclear. Reducing the amount of salt in the diet can therefore make a significant contribution to the effectiveness of dietary intervention in the prevention and treatment of obesity.
Links
MUNI/A/1623/2023, interní kód MUName: Prohlubování znalostí v oblasti zdravotních rizik a benefitů výživy, prostředí a životního stylu VI
Investor: Masaryk University
PrintDisplayed: 21/8/2024 09:13