k 2024

Historické aspekty medu

STEHLÍKOVÁ, Diana, Jana JOUROVÁ, Szilvia CZIGLE, Andrea BALAŽOVÁ, Jaroslav TÓTH et. al.

Basic information

Original name

Historické aspekty medu

Name in Czech

Historické aspekty medu

Name (in English)

Historical aspects of honey

Authors

STEHLÍKOVÁ, Diana, Jana JOUROVÁ (203 Czech Republic, belonging to the institution), Szilvia CZIGLE, Andrea BALAŽOVÁ, Jaroslav TÓTH, Jozef KOLÁŘ (203 Czech Republic, belonging to the institution) and Tünde AMBRUS (703 Slovakia, guarantor, belonging to the institution)

Edition

Konference "Léčivé rostliny v historii". 11.-12. 9. 2024, Prušánky, CZ, 2024

Other information

Language

Slovak

Type of outcome

Prezentace na konferencích

Field of Study

60301 Philosophy, History and Philosophy of science and technology

Country of publisher

Czech Republic

Confidentiality degree

není předmětem státního či obchodního tajemství

References:

Organization unit

Faculty of Pharmacy

Keywords (in Czech)

med; včelařství; farmacie; lékopis; léčivý přípravek

Keywords in English

honey; beekeeping; pharmacy; pharmacopoeia; medicinal product

Tags

Změněno: 28/9/2024 12:23, PharmDr. Tünde Ambrus, Ph.D.

Abstract

V originále

Med (Mel) je produkovaný predovšetkým včelou medonosnou (Apis mellifera, Apidae), a to najmä pretváraním nektáru a medovice z medonosných rastlín. V závislosti od druhu medonosných rastlín sa získava uniflorálny a multiflorálny med, ktoré majú charakteristickú farbu, vôňu a chuť. Identifikácia medov sa v súčasnosti najčastejšie robí pomocou melisopalynologického vyšetrenia, táto metóda je užitočná aj pri starších vzorkách. Historické nálezy svedčia o chove včiel už v praveku alebo staroveku, sú známe aj nálezy peľových zŕn z tohto obdobia. Med je známy odpradávna najmä ako sladidlo, ale už v období starovekého Egypta sa používal aj ako kozmetikum, a postupne sa stal aj súčasťou liekov. V kláštoroch (cca od 13. storočia) prekvital obchod s medom, včelím voskom a sviečkami. Už v najstarších receptúrach, manuáloch a liekopisoch sa spomína med (Mel) a čistený med (Mel depuratum/despuratum); vo farmácii sa používal ako liek alebo vehikulum.

In Czech

Med (Mel) je produkován především včelou medonosnou (Apis mellifera, Apidae), a to přetvářením nektaru a medovice z medonosných rostlin. V závislosti od druhu medonosných rostlin se získává uniflorální a multiflorální med, které mají charakteristickou barvu, vůni a chuť. Identifikace medů se v současnosti nejčastěji provádí pomocí melisopalynologického vyšetření, tato metoda je užitečná i při starších vzorcích. Historické nálezy svědčí o chovu včel už v pravěku a starověku, jsou známé i nálezy pylových zrn z tohoto období. Med je známý odpradávna hlavně jako sladidlo, ale už v období starověkého Egypta se používal též jako kosmetikum a postupně se stal součástí léků. V klášterech (cca od 13. století) se rozvíjel obchod s medem, včelím voskem i svíčkami. Už v nejstarších receptech, manuálech a lékopisech se uvádí med (Mel) a čištěný med (Mel depuratum/despuratum); ve farmacii se používal jako léčivo anebo vehikulum.

Links

MUNI/A/1189/2022, interní kód MU
Name: Léčiva ve společnosti
Investor: Masaryk University, Medicines in society