OBERREITEROVÁ, Hana. Nářeční situace v městečku Broumov. Sborník prací Filozofické fakulty brněnské univerzity, řada jazykovědná - Linguistica Brunensia. Brno: Masarykova univerzita, A 47, č. 1, s. 157-164. ISSN 0231-7567. 1999.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Nářeční situace v městečku Broumov
Název anglicky Language situation in the town of Broumov (especially with regard to dialects).
Autoři OBERREITEROVÁ, Hana (203 Česká republika, garant, domácí).
Vydání Sborník prací Filozofické fakulty brněnské univerzity, řada jazykovědná - Linguistica Brunensia, Brno, Masarykova univerzita, 1999, 0231-7567.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 60200 6.2 Languages and Literature
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Organizační jednotka Filozofická fakulta
Klíčová slova česky nářečí náchodského výběžku; mluva v Broumově a okolí; mluvčí; hláskové jevy; tvaroslovné jevy; slovník
Klíčová slova anglicky dialect of Nachod stretch; spoken language in Broumov and in the vicinity; a speaker; vowels and consonants; wordformation; dictionary
Příznaky Recenzováno
Změnil Změnila: Mgr. Hana Svobodová, Dr. phil., učo 7354. Změněno: 12. 1. 2016 13:39.
Anotace
Studie se věnuje problematice v pohraničních oblastech a dřívějších národnostních ostrovech s německou převahou, které byly po roce 1945 nově osídlovány obyvatelstvem z nářečně rozdílných území. Vzniklý mezinářeční styk v nich vedl k hojnému kolísání a rychlejšímu nadnářečnímu vyrovnání. Odlišná situace však nastala, pokud v nově obydlovaných místech nabylo převahu obyvatelstvo přicházející z přilehlých oblastí se starým osídlením. Tak je tomu např. v bývalém převážně německém národnostním výběžku kolem Broumova, kde dnes v mluvě převládají základní znaky nářeční podskupiny severovýchodočeské a shodně se sousedním starousedlým úsekem náchodským se zde zčásti vyskytují i zvláštní znaky svč. okrajového pásu.
Anotace anglicky
The study deals with the subject in the border areas and former ethnic areas with German predominance, which was settled by new population from different dialect regions after 1945. The formed inter-dialect contact lead to abundant fluctuation and faster transdialect settlement. However a different situation happened if there was a majority of population from adjoining regions with old settlement in the newly settled areas. The example is a former mostly German ethnic stretch around Broumov where basic features of Northeast Bohemian dialect subgroup prevail in the spoken language nowdays. And identically with old settlement area speacial features of Northeast Bohemian border stretch occur partially here.
VytisknoutZobrazeno: 29. 3. 2024 15:09