HOBZA, Roman, Jiří DOŠKAŘ a Roman PANTŮČEK. Stanovení polymorfizmu genů pro tvorbu koagulázy, rezistenci k meticilinu a 16S-23S mezerníkových oblastí rDNA genů u Staphylococcus aureus metodou PCR. In 4th Workshop of Biochemists and Molecular Biologists. Biochemistry and molecular biology on the threshold of a new century. 1. vydání, 2000. Brno: Masarykova univerzita, 2000, s. 49-50. ISBN 80-210-2266-3.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Stanovení polymorfizmu genů pro tvorbu koagulázy, rezistenci k meticilinu a 16S-23S mezerníkových oblastí rDNA genů u Staphylococcus aureus metodou PCR
Název anglicky Estimation of polymorphism in coagulase and methicillin-resistance genes and 16S-23S rDNA intergenic spacers in Staphylococcus aureus by PCR amplification
Autoři HOBZA, Roman, Jiří DOŠKAŘ a Roman PANTŮČEK.
Vydání 1. vydání, 2000. Brno, 4th Workshop of Biochemists and Molecular Biologists. Biochemistry and molecular biology on the threshold of a new century, s. 49-50, 2000.
Nakladatel Masarykova univerzita
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Stať ve sborníku
Obor Genetika a molekulární biologie
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV RIV/00216224:14310/00:00002000
Organizační jednotka Přírodovědecká fakulta
ISBN 80-210-2266-3
Změnil Změnil: prof. RNDr. Roman Pantůček, Ph.D., učo 842. Změněno: 2. 1. 2001 16:15.
Anotace
Kmeny Staphylococcus aureus rezistentní k meticilinu (MRSA) jsou častým zdrojem nozokomiálních infekcí představujících problém ve zdravotnických zařízeních. Pro léčbu má prvořadý význam rychlá a spolehlivá identifikace a charakterizace původce nákazy a jeho odlišení od nepatogenních kmenů. Bylo vybráno 11 kmenů MRSA v různých nemocnicích. Metodou PCR byla prokázána existence genu mecA, jež zodpovídá za rezistenci k meticilinu. Velikost amplifikačních produktů byla stejná u všech kmenů a po použití několika restrikčních endonukleáz nebyly zjištěny rozdíly v jejich nukleotidové sekvenci. Dále byly amplifikovány oblasti genu pro tvorbu koagulázy a regulační oblasti femA ovlivňující rezistenci k meticilinu. U amplifikačích produktů genu pro tvorbu koagulázy byl zjištěn polymorfismus délky restrikčních fragmentů, který však neumožňuje rozlišení všech kmenů. Restrikční analýza neprokázala odlišnosti v amplifikovaných sekvencích. Pro další analýzy, které by umožnily odlišit studované kmeny metodou PCR, byly použity primery, které amplifikují oblasti mezi geny pro 16S-23S rRNA. Tyto tzv. mezerníky jsou u S. aureus variabilní v počtu i velikosti. Výsledkem PCR byly pouze dva typy produktů, což koresponduje s hypotézou o monoklonálním původu MRSA. Pro potvrzení vhodnosti této metody k určování rozdílů v genomu bakterií bylo použito 13 kmenů S. aureus, reprezentujících 13 různých makrorestrikčních skupin. Amplifikace mezerníků prokázala odlišnosti mezi všemi kmeny. Na základě srovnání spekter PCR-produktů byl sestrojen dendrogram, znázorňující genetickou příbuznost kmenů, který byl porovnán s dendrogramem získaným z výsledků makrorestrikční analýzy DNA kmenů pomocí pulzní gelové elektroforézy. Mezi kmeny MRSA byl zjištěn kmen, jehož spektrum PCR-produktů se shoduje se spektrem produktů jednoho ze zástupců uvedených makrorestrikčních skupin.
Anotace anglicky
neuvedena
Návaznosti
GA301/97/1192, projekt VaVNázev: Molekulární identifikace a diagnostika stafylokoků způsobující nozokomiální infekce
Investor: Grantová agentura ČR, Molekulární identifikace a diagnostika stafylokoků způsobující nozokomiální infekce
MSM 143100008, záměrNázev: Genomy a jejich funkce
Investor: Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR, Genomy a jejich funkce
VytisknoutZobrazeno: 25. 4. 2024 20:08