SCHLAGHAMERSKÝ, Jiří. The saproxylic beetles (Coleoptera) and ants (Formicidae) of Central European hardwood floodplain forests. Brno: Masaryk University Brno. 205 s. Folia Fac.Sci.Nat.Univ.Masaryk.Brun.,Biol.,103. ISBN 80-210-2471-2. 2000.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název The saproxylic beetles (Coleoptera) and ants (Formicidae) of Central European hardwood floodplain forests.
Autoři SCHLAGHAMERSKÝ, Jiří (203 Česká republika, garant).
Vydání Brno, 205 s. Folia Fac.Sci.Nat.Univ.Masaryk.Brun.,Biol.,103, 2000.
Nakladatel Masaryk University Brno
Další údaje
Originální jazyk angličtina
Typ výsledku Odborná kniha
Obor 10600 1.6 Biological sciences
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV RIV/00216224:14310/00:00002533
Organizační jednotka Přírodovědecká fakulta
ISBN 80-210-2471-2
Klíčová slova anglicky Coleoptera; Formicidae; saproxylic; dead wood; floodplain forest
Štítky Coleoptera, dead wood, floodplain forest, Formicidae, saproxylic
Změnil Změnil: doc. Dipl. Biol. Jiří Schlaghamerský, Ph.D., učo 44115. Změněno: 21. 5. 2009 17:51.
Anotace
The saproxylic communities of beetles (Coleoptera) and ants (Formicidae) were studied in hardwood floodplain forests located in South Moravia (Czech Republic) from 1996 to 1999. The study focused on the impact of floods on the communities, particularly those in fallen trunks of pedunculate oak. Further objectives were to provide species inventories for floodplain sites, to assess the sites' conservation value, and to make recommendations regarding habitat management. Two sites with similar dead wood quantities but differing as to their exposure to floods were compared: one that has not been flooded since 1971, and one exposed to semi-natural flooding and struck by a summer flood in 1997. Limited collecting was conducted on a third site. The communities of lying oak trunks were studied using emergence traps. Window traps, tree photoeclectors, hand-collecting and rearing were employed to investigate the sites' total saproxylic beetle assemblages (also yielding additional ant species). In total about 5 500 ant and 13 800 beetle specimens were collected. Of 16 ant species recorded, 14 were classified as saproxylic (only 8 were found on the flooded site). 310 beetle species (3 416 individuals) were classified as obligate to potentially saproxylic (the saproxylic status was assigned based on published data and interviews with specialists). Including 81 additional species recorded in a preceding study, the total for the studied sites amounts to 389 saproxylic species belonging to 57 families of Coleoptera (Staphylinidae were only partially analysed and Ptiliidae excluded from the analysis). Mean annual emergence densities were calculated for individual species and their assemblages collected by the emergence traps. Density differences between the study sites were tested for significance. Several methods were employed to estimate the true species richness of saproxylic beetles in lying oak trunks on the sites. Similarity, species diversity and evenness were computed and compared for the appropriate data sets. The communities were further analysed in regard to trophic types and the species' preferences for micro- and macro-habitats. Also further information on the ecology, distribution and conservation status of individual species as well as on their potential as forest pests was reviewed. The found communities were compared with those reported from other European forests as well as with faunistic data from the area and wider region.
Anotace česky
V letech 1996 až 1999 byly studována saproxylická společenstva brouků (Coleoptera) a mravenců (Formicidae) v porostech tvrdého luhu na jižní Moravě (ČR). Výzkum se soustředil na vliv záplav na tyto taxocenózy a to především v padlých kmenech dubu letního. Dalším cílem výzkumu bylo získání invetáře druhů pro konkrétní lužní lokality, posoudit jejich hodnotu pro ochranu přírody a formulovat doporučení k péči o dané biotopy. Byly vybrány dvě lokality s obdobným množstvím odumřelého dřeva lišící se v míře vystavení záplavám: jedna naposledy zaplavena v r. 1971, jedna stále vystavena polopřirozeným záplavám a v r. 1997 zasažena letní záplavou. V omezené míře bylo sbíráno také na třetí lokalitě. Společenstva v ležících dubových kmenech byla studována pomocí emergenčních pastí (fotoekletorů). Oknové pasti, stromové fotoekletory, individuální sběr a odchovávání byly použity jako doplňkové metody ke studiu celkového saproxylického společenstva brouků daných lokalit (byly takto získány i další druhy mravenců). Celkem bylo získáno asi 5 500 mravenců a 13 800 brouků (jedinců). Z 16 zaznamenaných druhů mravenců bylo, 14 klasifikováno jako druhy saproxylické (na zaplavované lokalitě bylo nalezeno pouze 8 z nich). 310 druhů brouků (3 416 jedinců) bylo klasifikováno jako obligátně az potenciálně saproxylické druhy (na základě publikovaných údajů a rozhovorů se specialisty). Včetně 81 dalších druhů zjištěných během dřívějšího výzkumu tak bylo na studovaných lokalitách nalezeno 389 saproxylických druhů brouků náležících do 57 čeledí (čeleď Staphylinidae byla analyzována pouze částečně, č. Ptiliidae nebyla zpracována). Průměrné roční emergenční hustoty byly vypočteny pro jednotlivé druhy i celková společenstva zachycena emergenčními pastmi. Rozdíly v hustotách mezi lokalitami byly testovány na průkaznost. Byla použito několik metod k odhadu skutečného druhového bohatství saproxylických brouků v ležících dubových kmenech obou lokalit. Byly spočteny a porovnány indexy podobnosti, druhové diversity i vyrovnanosti. Společenstva byla dále analyzována z hlediska trofických typů a preferencí jednotlivých druhů pro mikro- a makrohabitaty. Byly rovněž posuzovány další údaje k ekologii, rozšíření a ochraně jednotlivých druhů a jejich možné působení jako lesních škůdců. Nalezená společenstva byla srovnána s obdobnými společenstvy známými z jiných evropských lesů a s faunistickými daty z dané oblasti a širšího regionu.
Návaznosti
MSM 143100010, záměrNázev: Časoprostorová dynamika biodiverzity v ekosystémech střední Evropy.
Investor: Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR, Časoprostorová dynamika biodiverzity v ekosystémech střední Evropy
VytisknoutZobrazeno: 20. 4. 2024 00:02