D 2000

ANTIOXIDAČNÍ PRINCIPY ROSTLINNÉHO DRUHU SCUTELLARIA BAICALENSIS

PAULOVÁ, Hana, Hana BOCHOŘÁKOVÁ, Jiří SLANINA, Jan TRNA, Eva TÁBORSKÁ et. al.

Basic information

Original name

ANTIOXIDAČNÍ PRINCIPY ROSTLINNÉHO DRUHU SCUTELLARIA BAICALENSIS

Name (in English)

Antioxidative principles of plant specie Scutellaria baicalensis

Authors

Edition

Praha, Sborník abstraktů Konference Pokroky v organické, bioorganické a farmaceutické chemii - Chemické listy, p. 1062-1062, Vol 94, 2000

Publisher

Česká společnost chemická

Other information

Language

Czech

Type of outcome

Stať ve sborníku

Field of Study

10600 1.6 Biological sciences

Country of publisher

Czech Republic

Confidentiality degree

není předmětem státního či obchodního tajemství

RIV identification code

RIV/00216224:14110/00:00003463

Organization unit

Faculty of Medicine

ISBN

0009-2770

Keywords in English

Scutellaria baicalensis;DPPH;antiradical;HPLC
Změněno: 27/2/2001 14:55, Mgr. Jiří Slanina, Ph.D.

Abstract

V originále

Scutellaria baicalensis patří do čeledi Labiateae a řadí se k nejznámějším léčivým rostlinám ve Východní Asii. Extrakty z jejího kořene se používají proti zánětům, alergiím, hypercholesterolemii a ke snížení krevního tlaku. Z kořene Scutellaria baicalensis bylo vyizolováno 5 flavonoidů : baicalein (I), wogonin (II), oroxylin (III), wogonin glukuronid (IV) a baicalin (V). Antiradikálový účinek flavonoidů byl hodnocen na základě reakce se stabilním 1,1-difenyl-2-pikrylhydrazylovým (DPPH) radikálem1 a schopnost flavonoidů vychytávat hydroxylový radikál byla stanovena pomocí detekce hydroxylačních produktů kyseliny salicylové metodou HPLC2. Výrazný antiradikálový účinek vůči DPPH vykázal pouze baicalin a baicalein. Hydroxylové radikály byly vychytávány baicalinem a wogonin glukuronidem, které ve srovnání s kyselinou askorbovou byly 3x účinnější.

In English

Antioxidative principles of plant specie Scutellaria baicalensis were described

Links

GA303/00/D062, research and development project
Name: Biologická dostupnost a mechanismus antioxidačního účinku fenolických kyselin a lignanů
Investor: Czech Science Foundation, Bioavailability and mechanism of antioxidant activity of phenolic acids and lignans