RŮŽIČKOVÁ, Vladislava, Jana HRADILOVÁ, Roman PANTŮČEK, Petr PETRÁŠ a Jiří DOŠKAŘ. Makrorestrikční analýza genomu a výskyt profágů u exfoliatin-pozitivních kmenů Stahylococcus aureus. In V. Pracovní setkání biochemiků a molekulárních biologů. Brno: Masarykova univerzita v Brně, 2001, s. 41. Sborník příspěvků. ISBN 80-210-2538-7.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Makrorestrikční analýza genomu a výskyt profágů u exfoliatin-pozitivních kmenů Stahylococcus aureus
Název anglicky Macrorestriction analysis of genome and ocurrence prophages in exfoliatin-positive Staphylococcus aureus strains
Autoři RŮŽIČKOVÁ, Vladislava, Jana HRADILOVÁ, Roman PANTŮČEK, Petr PETRÁŠ a Jiří DOŠKAŘ.
Vydání Brno, V. Pracovní setkání biochemiků a molekulárních biologů, s. 41-41, Sborník příspěvků, 2001.
Nakladatel Masarykova univerzita v Brně
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Stať ve sborníku
Obor Genetika a molekulární biologie
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV RIV/00216224:14310/01:00004067
Organizační jednotka Přírodovědecká fakulta
ISBN 80-210-2538-7
Klíčová slova anglicky Staphylococcus aureus; exfoliative toxins; macrorestriction analysis; ribotyping; PCR ribotyping
Štítky exfoliative toxins, macrorestriction analysis, PCR ribotyping, ribotyping, Staphylococcus aureus
Změnil Změnil: prof. RNDr. Roman Pantůček, Ph.D., učo 842. Změněno: 23. 1. 2002 09:16.
Anotace
Staphylococcus aureus tvoří exfoliatiny (ETs), které u lidí vyvolávají toxickou epidermolýzu. Ta se projevuje v mírnější formě výsevem kožních puchýřů a v generalizované formě způsobuje tzv. syndrom opařené kůže (SSSS). Genomové DNA 17 exfoliatin-pozitivních kmenů S. aureus izolovaných z pacientů a bacilonosičů byly analyzovány pulzní gelovou elektroforézou (PFGE). Na základě analýzy polymorfismu délky SmaI restrikčních fragmentů byly kmeny rozděleny do pěti PFGE typů: ET1(6 kmenů) ET2 (5 kmenů), ET3 (3 kmeny), ET4 (2 kmeny) a ET5 (1 kmen). Do PFGE typů ET1 a ET4 byly zařazeny izoláty původem z lokality I a do typů ET2, ET3 a ET5 izoláty pocházející z lokality II. Šest kmenů náležejících převládajícímu PFGE typu ET1 měly následující fenotyp: exfoliatin A-pozitivní (ETA+); hemolyzin alfa; citlivost k oxacilinu a fagotyp 71. Jeden kmen z lokality I tvořil vedle ETA enterotoxin C. Z devíti kmenů z lokality II jeden produkoval současně ETA a TSST-1 toxin. Pomocí PCR byly identifikovány geny pro ETA a pro ETB vznikem amplifikačních produktů 119 bp a 200 bp. U tří kmenů, které tvořily ETB současně s exfoliatinem A, byla prokázána lokalizace etb genu na plazmidu. Hybridizací s molekulárními sondami, připravenými ze specifických sekvencí fágů f53 a f77 byla provedena analýza přítomnosti profágů sérologických skupin B a F v genomu ET-pozitivních kmenů S. aureus. Při hybridizaci HindIII a EcoRI spekter se sondou fága 77 byl zjištěn pozitivní signál u dvou kmenů, které náležely PFGE typu ET4 a vykazovaly silnou produkci ETA, jež mohla být výsledkem lyzogenní konverze. Sonda fága 53 hybridizovala s restrikčními fragmenty 94 % kmenů a poskytla různé hybridizační profily signálů v HindIII a EcoRI spektrech. Bylo zjištěno, že s hybridizačními profily obou restrikčních spekter nejvíce koreloval PFGE typ ET3. Závěrem lze konstatovat, že kmeny pocházející ze dvou geograficky vzdálených lokalit byly navzájem geneticky odlišné, přestože měly podobné fenotypové vlastnosti.
Anotace anglicky
in Czech
Návaznosti
MSM 143100008, záměrNázev: Genomy a jejich funkce
Investor: Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR, Genomy a jejich funkce
VytisknoutZobrazeno: 25. 4. 2024 21:02