SMRČKA, Martin, Olga BAUDYŠOVÁ, J BOUDNÝ, Roman GÁL a Vladimír SMRČKA. Stanovení smrti mozku - návrh nového postupu. Online. Anestezie a neodkladná péče. Praha, 2000, roč. 11, č. 5, s. 228-230, [citováno 2024-04-24]
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Stanovení smrti mozku - návrh nového postupu
Název anglicky Brain Death - a New Protocol Proposed
Autoři SMRČKA, Martin, Olga BAUDYŠOVÁ, J BOUDNÝ, Roman GÁL a Vladimír SMRČKA
Vydání Anestezie a neodkladná péče, Praha, 2000.
Další údaje
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Organizační jednotka Lékařská fakulta
Klíčová slova anglicky brain panangiography - clinical examination
Změnil Změnila: Olga Pazderková, učo 46958. Změněno: 15. 3. 2001 09:25.
Anotace
V ČR platí povinnost dvojnásobné mozkové panangiografie s odstupem 30 min k potvrzení smrti mozku. Toto vyšetření je však často falešně negativní, přestože u pacienta byla klinicky nepochybně stanovena smrt mozku. Mnohdy kontrastní látka proniká nad lební bazí do karot. sifonu, někdy se zobrazuje a. ophtalmica. Často se průniku kontrastní látky nad lební bazí podílí předchozí dekompresivní kraniektomie. Autoři navrhují na základě svých zkušeností možnosti změn v diagnostice smrti mozku, která by byla založena na klin. vyšetření a na jednorázové mozkové panangiografii. Ve vertebrálním povodí by muselo být nadále stop na lební bazi, v karotickém povodí by se mohl plnit sifon i a. optalmica, ale již nikoli cévy Willisova kruhu.
Anotace anglicky
In the Czech Republic, brain death can be pronounced after two panangiography series done with 30 minutes time interval in between. This examination has a high falsely negative results, even though the patient is apparently brain dead, according to the clinical examination. Radio-opaque fluid frequently flows above skull base to the intracranial part of the vasculare; sometimes, ophtalmic artery can be visualized. The intracranial filling of the vasculature can be affected by previous decompressice craniectomy. Based on the authors experience, there are recommended possible changes in the evaluation of brain death. This should be stated on clinical examination and single panangiography. The perfusion in the vertebral arteries should be limited to the extracranial part only. In the carotid arteries perfusion should be allowed also for ophtalmic artery, but not the Willis circle arteries and branches.
VytisknoutZobrazeno: 24. 4. 2024 01:48