SMRČKA, Vladimír, Pavel CEJPEK a Martin SMRČKA. Koloidní cysta III. mozkové komory. Bratislavske Lekárske Listy. Bratislava, 2000, roč. 101, č. 8, s. 465-467. ISSN 0006-9248.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Koloidní cysta III. mozkové komory
Název anglicky Colloid cysts in III. cerebral ventricle
Autoři SMRČKA, Vladimír, Pavel CEJPEK a Martin SMRČKA.
Vydání Bratislavske Lekárske Listy, Bratislava, 2000, 0006-9248.
Další údaje
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Organizační jednotka Lékařská fakulta
Klíčová slova anglicky colloid cysts; III. cerebral ventricle; microsurgical approach; stereotaxis
Štítky colloid cysts, III. cerebral ventricle, microsurgical approach, stereotaxis
Změnil Změnila: Olga Pazderková, učo 46958. Změněno: 15. 3. 2001 10:47.
Anotace
V souboru 5 nemocných s koloidní cystou III. mozkové komory byli čtyři operováni klasickou mikrochirurgickou technikou a jeden stereotakticky. Přednost se dávala frontodorsálnímu přístupu. Současná CT diagnostika je spolehlivá a pokud se použije MR vyšetření, lze do jisté míry rozeznat i původ cysty. Tak jsme ještě před operací zjistili, že cysta je neuroenterální inklusí a konečný výsledek operace byl velmi dobrý, jako u všech nemocných, kteří operaci podstoupili v počáteční fázi uzávěru ve foramen Monroi.
Anotace anglicky
Four out of a group of 5 patiants with colloid cysts located withis the III. cerebral ventricle were surgically treated by means of a classical microsurgical technique and one of them was treated stereotactically. The preference was given to the frontodorsal transcortical approach. The current CT diagnosis is reliable and by use of MR it is to a certain extent possible to distinguish even the origin of the cyst. Prior to examination we had found out that the cyst was a neuroenteral inclusion and the final surgical result was good in all patients who had been subdued to operation during the initial phase of foramen Monroi enclosure.
VytisknoutZobrazeno: 25. 4. 2024 13:39