Informační systém MU
PREISLER, Jan. CE/MALDI MS pro analýzu proteomu. In Spojení vysokoúčinné kapalinové chromatografie a hmotnostní spektrometrie (HPLC/MS). Pardubice: Univerzita Pardubice, 2001, s. 148-151. ISBN 80-7194-390-8.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název CE/MALDI MS pro analýzu proteomu
Název anglicky CE/MALDI MS for proteome analysis
Autoři PREISLER, Jan.
Vydání Pardubice, Spojení vysokoúčinné kapalinové chromatografie a hmotnostní spektrometrie (HPLC/MS), s. 148-151, 2001.
Nakladatel Univerzita Pardubice
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Stať ve sborníku
Obor 10406 Analytical chemistry
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Organizační jednotka Přírodovědecká fakulta
ISBN 80-7194-390-8
Klíčová slova anglicky MALDI; CE; mass spectrometry; proteomics
Štítky CE, MALDI, mass spectrometry, proteomics
Změnil Změnil: prof. Mgr. Jan Preisler, Ph.D., učo 45329. Změněno: 11. 4. 2013 16:28.
Anotace
V hmotnostní spektrometrii peptidů a proteinů se během poslední dekády prosadily dvě ionizační metody: electrospray ionization (ESI) a matrix-assisted laser desorption/ionization (MALDI). MALDI se vyznačuje některými výhodami, např. produkuje převážně ionty s jedním nábojem, což usnadňuje interpretaci spekter. Vzorky připravené na terčíku mohou být archivovány. V poslední době se MALDI objevila ve spojení s hmotnostními analyzátory typu QqTOF a TOF/TOF, které mohou poskytovat též MS/MS spektra.
  • Biologické vzorky, např. směs peptidů, mohou obsahovat stovky či tisíce analytů v širokém rozmezí koncentrací, které nemusí být ve spektru směsi rozlišeny. Zařazením vhodné separační metody před hmotnostní analýzu lze zabránit nebo alespoň zmírnit výše zmíněné spektrální a chemické interference. Součástí přednášky je přehled konkrétních spojení separačních technik a MALDI MS (např. průtoková sonda s fritou nebo bez frity, zmlžovač pro tvorbu aerosolu, ROBIN interface a nanášení vzorku ve vakuu) včetně vybraných aplikací.
Zobrazeno: 31. 7. 2024 23:14