B 2001

Je víno zdravé? Resveratrol ano

PAZOUREK, Jiří and Josef HAVEL

Basic information

Original name

Je víno zdravé? Resveratrol ano

Name (in English)

Is wine healthful? Resveratrol is.

Authors

PAZOUREK, Jiří (203 Czech Republic, guarantor) and Josef HAVEL (203 Czech Republic)

Edition

Praha, 2 pp. Vesmír 80(2), 374, 2001

Publisher

Vesmír

Other information

Language

Czech

Type of outcome

Odborná kniha

Field of Study

10406 Analytical chemistry

Country of publisher

Czech Republic

Confidentiality degree

není předmětem státního či obchodního tajemství

RIV identification code

RIV/00216224:14310/01:00006057

Organization unit

Faculty of Science

Keywords in English

resveratrol; wine; polyphenols
Změněno: 21/5/2003 15:50, doc. RNDr. Bc. Jiří Pazourek, Ph.D.

Abstract

V originále

Polyfenolické látky ve víně mají významné biologické účinky: a) Antioxidační efekt Bylo klinicky zjištěno, že konzumace červeného vína, vede ke zvýšení krevní hladiny HDL (high density lipids) b) Protirakovinný efekt V roce 1997 zveřejnil tým dr. Pezzuta z illinoiské Univerzity z Chicaga (USA) článek o protirakovinném působení resveratrolu. Bylo zjistěno in vitro i in vivo, že všechny fáze rakovinného procesu byly inhibovány resveratrolem, jehož přítomnost zvyšovala koncentraci enzymu chinon-reduktázy, která metabolicky detoxikuje karcinogeny. Resveratrol také vykazoval protisrážlivý efekt krve a inhiboval aktivitu cyklooxygenázy-1 (COX-1) a hyperoxydáz, navíc u myší, kterým byl podáván karcinogen, též inhiboval rakovinný proces.

In English

Polyfenolic compunds in wine exhibit important biological effects: a) Antioxidation effect It has been clinically proved that consumption of red wine leads to increase in level of HDL (high density lipids)in blood. b) Anticancer effect In 1997 the team of dr. Pezzuto (Illinois University, Chicago, USA) has published an article about anticancer effect of resveratrolu. It has been found in vitro and in vivo, that all stages of the cancer process have been inhibited by resveratrol. Its presence increased concentration of enzyme of quinone-reductase, which metabolically detoxicates carcinogens. Resveratrol also exhibited antiprecipitation effect in blood and inhibited the activity of cyclooxygenase-1 (COX-1) and hyperoxydases. Moreover, mice fed with a carcinogen, resveratrol inhibited the cancer progress.

Links

MSM 143100011, plan (intention)
Name: Struktura a vazebné poměry, vlastnosti a analýza syntetických a přírodních molekulových ansamblů
Investor: Ministry of Education, Youth and Sports of the CR, Structure and character of bonding, properties and analysis of synthetic and natural molecular ensembles