Detailed Information on Publication Record
2001
Je víno zdravé? Resveratrol ano
PAZOUREK, Jiří and Josef HAVELBasic information
Original name
Je víno zdravé? Resveratrol ano
Name (in English)
Is wine healthful? Resveratrol is.
Authors
PAZOUREK, Jiří (203 Czech Republic, guarantor) and Josef HAVEL (203 Czech Republic)
Edition
Praha, 2 pp. Vesmír 80(2), 374, 2001
Publisher
Vesmír
Other information
Language
Czech
Type of outcome
Odborná kniha
Field of Study
10406 Analytical chemistry
Country of publisher
Czech Republic
Confidentiality degree
není předmětem státního či obchodního tajemství
RIV identification code
RIV/00216224:14310/01:00006057
Organization unit
Faculty of Science
Keywords in English
resveratrol; wine; polyphenols
Tags
Změněno: 21/5/2003 15:50, doc. RNDr. Bc. Jiří Pazourek, Ph.D.
V originále
Polyfenolické látky ve víně mají významné biologické účinky: a) Antioxidační efekt Bylo klinicky zjištěno, že konzumace červeného vína, vede ke zvýšení krevní hladiny HDL (high density lipids) b) Protirakovinný efekt V roce 1997 zveřejnil tým dr. Pezzuta z illinoiské Univerzity z Chicaga (USA) článek o protirakovinném působení resveratrolu. Bylo zjistěno in vitro i in vivo, že všechny fáze rakovinného procesu byly inhibovány resveratrolem, jehož přítomnost zvyšovala koncentraci enzymu chinon-reduktázy, která metabolicky detoxikuje karcinogeny. Resveratrol také vykazoval protisrážlivý efekt krve a inhiboval aktivitu cyklooxygenázy-1 (COX-1) a hyperoxydáz, navíc u myší, kterým byl podáván karcinogen, též inhiboval rakovinný proces.
In English
Polyfenolic compunds in wine exhibit important biological effects: a) Antioxidation effect It has been clinically proved that consumption of red wine leads to increase in level of HDL (high density lipids)in blood. b) Anticancer effect In 1997 the team of dr. Pezzuto (Illinois University, Chicago, USA) has published an article about anticancer effect of resveratrolu. It has been found in vitro and in vivo, that all stages of the cancer process have been inhibited by resveratrol. Its presence increased concentration of enzyme of quinone-reductase, which metabolically detoxicates carcinogens. Resveratrol also exhibited antiprecipitation effect in blood and inhibited the activity of cyclooxygenase-1 (COX-1) and hyperoxydases. Moreover, mice fed with a carcinogen, resveratrol inhibited the cancer progress.
Links
MSM 143100011, plan (intention) |
|