HRSTKOVÁ, Hana, Zuzana BRÁZDOVÁ, Jan NOVOTNÝ a Milan BAJER. Výživa a pohybová aktivita jako součást životního stylu dětí po léčbě zhoubného nádoru. Scripta medica. Brno - CZ: LF MU Brno, roč. 2001, č. 6, s. 379-389. ISSN 12211-3395. 2001.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Výživa a pohybová aktivita jako součást životního stylu dětí po léčbě zhoubného nádoru
Název anglicky Nutrition and exercise in the lifestyle of long -term survivors of childhood cancer
Autoři HRSTKOVÁ, Hana, Zuzana BRÁZDOVÁ, Jan NOVOTNÝ a Milan BAJER.
Vydání Scripta medica, Brno - CZ, LF MU Brno, 2001, 12211-3395.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 30209 Paediatrics
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Organizační jednotka Lékařská fakulta
Změnil Změnila: Hana Čižíková, učo 70427. Změněno: 11. 6. 2002 15:11.
Anotace
V současné době je velmi dobrá prognóza dětí se zhoubnými nádory a děti přežívají dlouhodobě. Jedná se o skupinu vysoce ohroženou rizikem kardiovaskulárních chorob v dospělosti. Toto riziko by mohl snižovat zdravý životní styl v dětství. Sledovali jme výživové zvyklosti a pohybovou aktivitu u souboru 100dětí a adolescentů ve věku od 5-23 let, kteří byli v dětství léčeni pro zhoubný nádor. Výsledky příjmu energieprokázaly nedostatečný příjem z doporučených potravinových zdrojů. Denní složení stavy neodpovídá zásadám správné výživy. Při hodnocení pohybové aktiviry jsme zjistili, že druhy činností se liší podle pohlaví. Děvčata i chlapci mají poloviční výdej energie ve srovnání se zdravými vrstevníky. Ke zlepšení kvality života těchto děti v dospělosti mohou přispět správné výživové návyky a vhodná pohybová aktivita.
Anotace anglicky
At present the prognosis for children with nalignant diseases is generally good. Although their survival time has increased considerably, they remain a group at risk beause od the posiibiity od developing cardiovascular disease later in life. This risk can be reduce by healthy lifestyle in which diet and exercise play importantroles. We investigated cating halits and engagement in sports and games in a group of 100 survivors of childhood cancer, in the age range od 5 to 23 years, who had been treated at our department. Our results showed that a great part of their energy intake did not come from the food recommended to meet healthy nutrition critera and the daily composition offood consumed did not tultil the reguirements of a healthy diet. Free time sport and game activitie varied according to sex but the group as a whole had energy expenditure lower by half when compared with the healthy children. It is concluded that great emphasis should be placen on the healthy lifestyle od childhood cancer surivors in order to raduce the risk od cardiovasculare disease in their aduthood.
VytisknoutZobrazeno: 19. 4. 2024 15:38