Detailed Information on Publication Record
2002
Role výživy v dlouhodobé úpravě životního stylu dětských astmatiků
HRSTKOVÁ, Hana, Zuzana BRÁZDOVÁ, Milena BURIANOVÁ and Josef HAKBasic information
Original name
Role výživy v dlouhodobé úpravě životního stylu dětských astmatiků
Name (in English)
The Role of Nutrition in Long - Term Modification of Life Style of Asthmatic Children
Authors
Edition
Alergie, ČR, Bibliographia Midica Čechoslovaca, 2002, 1212-3536
Other information
Language
Czech
Type of outcome
Článek v odborném periodiku
Field of Study
30209 Paediatrics
Country of publisher
Czech Republic
Confidentiality degree
není předmětem státního či obchodního tajemství
Organization unit
Faculty of Medicine
Keywords in English
bronchial asthma; nutrition; 24 hour reeall; nutrient score
Změněno: 27/11/2002 12:18, Hana Čižíková
V originále
Autoři sledovali pomocí 24hodinového záznamu výživové výživové zvyklosti u 148 dětí a adolescentů ve věku 4-18 let s diagnózou asthma bronchiale. Z výsledků vyplývá, že sledované děti přijímají obvykle více energie, než stanoví doporučená denní dávka (DDD).Vysoké je denní přijaté množství tuků. Byl žjištěn snížený příjem vápníku na 22-64% normy populace, denní doporučená dávka (DDD antioxidantních vitamínů, C i E je snížená. Vysoká jje konzumace masných výrobků. Nedostatečný je přívod ovoce, zeleniny, nízkotučného mléka a mléčných výrobků. Nutriční skóre je snížené na 5,1, resp. 5,17 bodů (výživa je výborná u skóre 10 bodů). Na základě vyhodnocení je možné doporučit dětem vhodná výživová opatření.
In English
The nutrition habits were followed by means of 24 hour recall in 148 children and adolescents aged 4-18 years with diagnosis of bronchial asthma. According to results the followed children recieve usually more energy than is determined by recommendad daily dode(RDD). Daily intake of fat is very high, celcium intake is low , it is 22-64% of population standard and the recommended daily dose of antioxidant vitamins C and E is reduced. The consumption of meat is high, while the intake of frutis, vegetables, low-fatty milk and diary products is insufficient.The nutrient score is decreased to 5,1 Resp. 5,17 points (nutrient score 10 points is indicator of excellent nutrition). It is possible to recommend the suitable nutrient measures for children as a result of evalution.