VARGOVÁ, Lenka, Ladislava HORÁČKOVÁ a Jana LANGOVÁ. Možnosti diagnostiky tuberkulózy v paleopatologických výzkumech. In Ve službách archeologie IV. Sborník k 75. narozeninám Prof.PhDr.V.Nekudy,DrSc. Brno: Muzejní a Vlastivědná společnost v Brně, 2003, s. 285-293, 8 s. ISBN 80-7275-041-0.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Možnosti diagnostiky tuberkulózy v paleopatologických výzkumech
Název anglicky Possibilities of Diagnosis of Tuberculosis in paleopathological Researches
Autoři VARGOVÁ, Lenka (203 Česká republika, garant), Ladislava HORÁČKOVÁ (203 Česká republika) a Jana LANGOVÁ (203 Česká republika).
Vydání Brno, Ve službách archeologie IV. Sborník k 75. narozeninám Prof.PhDr.V.Nekudy,DrSc. od s. 285-293, 8 s. 2003.
Nakladatel Muzejní a Vlastivědná společnost v Brně
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Stať ve sborníku
Obor Archeologie, antropologie, etnologie
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV RIV/00216224:14110/03:00008050
Organizační jednotka Lékařská fakulta
ISBN 80-7275-041-0
Klíčová slova anglicky tuberculosis; PCR analysis; Moravian populations; paleopathology
Štítky Moravian populations, paleopathology, PCR analysis, tuberculosis
Změnil Změnila: doc. RNDr. Ladislava Horáčková, Ph.D., učo 2765. Změněno: 28. 5. 2003 09:49.
Anotace
V posledních letech bylo diagnostikováno na oddělení lékařské antropologie Anatomického ústavu LF MU v Brně několik zajímavých případů tuberkulózy na kosterních pozůstatcích z Moravy. Paleopatologická diagnostika se opírala o makroskopické, rentgenologické a histologické vyšetření. Vedle těchto klasických diagnostických postupů byla použita i jedna z nejprogresivnějších metod - detekce DNA Mycobacterium tuberculosis pomocí PCR (polymerázové řetězové reakce). Prezentovaná studie se snaží na základě analýzy zkušeností s paleopatologickou diagnostikou tuberkulózy nalézt hranice použitelnosti všech dostupných vyšetřovacích metod a vypracovat co nejefektivnější postup při stanovení tuberkulózy.
Anotace anglicky
During the last years the authors diagnosed some cases of tuberculous processes on the bones remains from the various historical periods. The paleopathological diagnosis was based on macroscopical, radiological and histological examinations. The most of the progressive method - DNA detection of Mycobacterium tuberculosis using PCR - was used. The presented research based on experience with paleopathological diagnostic methods of tuberculosis attempts to uncover the limits of all known means to diagnose tuberculosis on the bones.
Návaznosti
GA206/00/0408, projekt VaVNázev: Paleopatologická analýza kosterních pozůstatků středověkých a novověkých moravských populací
Investor: Grantová agentura ČR, Paleopatologická analýza kosterních pozůstatků středověkých a novověkých moravských populací
VytisknoutZobrazeno: 25. 4. 2024 18:21