FILIP, Miroslav. K Fodorově koncepci významu. Československá psychologie : Časopis pro psychologickou teorii a praxi. Praha: Academia, 2003, roč. 2003, č. 3, s. 193-205. ISSN 0009-062X.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název K Fodorově koncepci významu
Název anglicky To Fodor`s conception of meaning
Autoři FILIP, Miroslav (203 Česká republika, garant).
Vydání Československá psychologie : Časopis pro psychologickou teorii a praxi, Praha, Academia, 2003, 0009-062X.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 50100 5.1 Psychology and cognitive sciences
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Impakt faktor Impact factor: 0.232
Kód RIV RIV/00216224:14230/03:00008891
Organizační jednotka Fakulta sociálních studií
Klíčová slova anglicky psychosemantics; cognitive psychology; modern philosophy; individual meaning
Štítky cognitive psychology, individual meaning, modern philosophy, psychosemantics
Změnil Změnil: Mgr. Miroslav Filip, Ph.D., učo 16377. Změněno: 16. 9. 2003 17:38.
Anotace
Studie se snaží ukázat determinovanost současného pohledu na sémantickou a ontologickou stránku duševních entit karteziánským paradigmatem novověké filozofie, který má zřetelné paralely s náhledy common-sense psychologie, a současně ukázat jeho nevhodnost pro výzkum individuálního významu jako psychologické proměnné. Přitom jsou podrobně rozebrány koncepce J. Fodora, C.K. Ogdena a I.A. Richardse. Proti uvedenému paradigmatu je navrženo takové pojetí individuálního významu, které by umožňovalo jeho empirický výzkum. V rámci tohoto pojetí jsou v závěru diskutovány principy fungování psychosémantických metod a adekvátní interpretace jejich výsledků.
Anotace anglicky
The study attempts to manifest the determination of contemporary view on semantic and ontological aspect of mental entities by the Cartesian paradigm of modern philosophy. This view shows evident parallels with opinions of common-sense psychology. The study tries to point to the impropriety of this view for the research in individual meaning as a psychological variable. The Fodor`s conception on one hand and that of Ogden and Richards on the other hand are analysed in detail. The conception of individual meaning enabling its empirical study is further developed. In the conclusion, the principles of functioning of methods of psychosemantics and the adequate interpretation of their results are discussed.
Návaznosti
LN00A023, projekt VaVNázev: Centrum výzkumu utváření osobnosti v etnických a sociálních kontextech
Investor: Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR, Centrum výzkumu utváření osobnosti v etnických a sociálních kontextech
VytisknoutZobrazeno: 1. 9. 2024 01:10