ŽÍTEK, Vladimír a Katarína POLUNCOVÁ. Alokace a distribuce jako předpoklady efektivnosti aktivní politiky zaměstnanosti. In Sociální stát a sociální ekonomie - hrozba, přežitek nebo příležitost? Ústí nad Labem: Univerzita J. E. Purkyně. s. 174-184. ISBN 80-7044-475-4. 2003.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Alokace a distribuce jako předpoklady efektivnosti aktivní politiky zaměstnanosti
Název anglicky Allocation and distribution as an assumption of effectiveness in the active labor market policy
Autoři ŽÍTEK, Vladimír (203 Česká republika, garant) a Katarína POLUNCOVÁ (703 Slovensko).
Vydání Ústí nad Labem, Sociální stát a sociální ekonomie - hrozba, přežitek nebo příležitost? s. 174-184, 2003.
Nakladatel Univerzita J. E. Purkyně
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Stať ve sborníku
Obor 50200 5.2 Economics and Business
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV RIV/00216224:14560/03:00008286
Organizační jednotka Ekonomicko-správní fakulta
ISBN 80-7044-475-4
Klíčová slova anglicky employment policy; social policy; unemployment of problematic group
Štítky employment policy, social policy, unemployment of problematic group
Změnil Změnila: Ing. Mgr. Katarína Poluncová, Ph.D., učo 81338. Změněno: 20. 11. 2003 13:18.
Anotace
Politika zaměstnanosti se podobně jako v ostatních tržních ekonomikách v Evropě stala i v ČR nedílnou součástí hospodářské resp. sociální politiky. Vláda se tak snaží řešit dopady selhávání trhu práce, které jsou vyvolány výkyvy hospodářského cyklu, státními zásahy, činností odborů a dalšími jevy. Klíčovými otázkami předurčujícími efektivnost této politiky je stanovení přiměřené výše veřejných výdajů na její realizaci, nastavení konkrétních programů a vytvoření vhodné institucionální struktury propojující veřejný a soukromý sektor. Hledání odpovědí na tyto otázky je pak obzvláště důležité pro řešení nezaměstnanosti problémových skupin. A v neposlední řadě právě uvedené předpoklady zásadním způsobem ovlivňují charakter výsledků politiky zaměstnanosti ve smyslu skutečného naplnění stanovených cílů.
Anotace anglicky
Similarly to the European market economies, labor market policy became an integral part of economic and social policy within the Czech Republic. The government tries to solve incidences of labor market failures, which are evoked by the fluctuation of the business cycle, state interventions, labor unions activities and other features. Main problems which can predetermine effectiveness of the labor market policy are the fixing of a fair amount of public expenditures for its implementation, regulating specific programs and the formation of appropriate institutional structure between the public and private sector. Searching for the answers to these questions is very important for the elimination of unemployment within problematic groups. Last but not least, these listed assumptions are used to influence the character of labor market policy results in accordance with real fulfillment of defined objects.
Návaznosti
GA402/01/0312, projekt VaVNázev: Regionální hodnocení rozvojových účinků evropského integračního procesu na příkladě krajů České republiky
Investor: Grantová agentura ČR, Regionální hodnocení rozvojových účinků evropského integračního procesu na příkladě krajů České republiky
VytisknoutZobrazeno: 20. 4. 2024 06:13