BUREŠ, Petr. Cirsium heterophyllum in the Czech Republic: Distribution, Hybrization, Ecological and Karyological Remarks. Acta Musei Moraviae, Scientiae biologicae. roč. 88, č. 1, s. 95-161. ISSN 1211-8788. 2003.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Cirsium heterophyllum in the Czech Republic: Distribution, Hybrization, Ecological and Karyological Remarks
Název česky CIRSIUM HETEROPHYLLUM V ČESKÉ REPUBLICE: ROZŠÍŘENÍ, KŘÍŽENCI, POZNÁMKY K EKOLOGII A KARYOLOGII
Autoři BUREŠ, Petr (203 Česká republika, garant, domácí).
Vydání Acta Musei Moraviae, Scientiae biologicae, 2003, 1211-8788.
Další údaje
Originální jazyk angličtina
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 10600 1.6 Biological sciences
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
WWW URL
Kód RIV RIV/00216224:14310/03:00009095
Organizační jednotka Přírodovědecká fakulta
Klíčová slova anglicky Compositae; Cirsium; natural hybridization; phytogeography; autecology
Štítky autecology, Cirsium, Compositae, natural hybridization, phytogeography
Příznaky Mezinárodní význam, Recenzováno
Změnil Změnil: prof. RNDr. Petr Bureš, Ph.D., učo 2635. Změněno: 26. 3. 2019 21:05.
Anotace
Five natural hybrids with C. heterophyllum were confirmed through the study of herbaria and field investigations. They are C. acaule x C. heterophyllum, C. heterophyllum x C. oleraceum, C. heterophyllum x C. palustre, C. heterophyllum x C. rivulare. A chromosome number of 2n=34 is recorded from the Czech Republic and brief comments on morphological variability are included. The distribution maps of C. heterophyllum and of the hybrids C. heterophyllum x C. oleraceum, C. heterophyllum x C. palustre and C. heterophyllum x C. rivulare in the Czech Republic are presented, based on an examination of herbarium specimens and literary data. Cenological and ecological relationships are discussed. The climatic affinity of C. heterophyllum is discussed based upon the distribution of localities within the climatic regions of the Czech Republic.
Anotace česky
Cirsium heterophyllum roste na horských a podhorských loukách, v subalpínských vysobylinných nivách a řídkých křovinách, popřípadě v lesních lemech, v nižších polohách i ve světlých olšinách. Dává převost čerstvě vlhkým až vlhkým půdám s průsakovou vodou, humózním, živinami bohatším (draslík, hořčík), slabě kyselým až slabě bazickým, obvykle s vyšším obsahem výměnného vodíku a hliníku. Je to světlomilný druh, tolerující i střední zastínění. Místy vykazuje apofytní tendenci k šíření podél komunikací, zejména lesních. Těžiště jeho výskytu je ve společenstvech svazů Calthion, Poo chaixii-Deschampsion caespitosae, Violion caninae, Salicion silesiacae, Alnion incanae a Polygono-Trisetion. V ČR je velká koncentrace lokalit zejména v záp. Sudetech – v Jizerských horách a v Krkonoších, dále také v Krušných horách, odkud však druh proniká i do okolních níže položených oblastí, jako jsou Krušnohorské podhůří, Šluknovská pahorkatina, Verneřické středohoří, Milešovské středohoří – na sever od saské strany Krušných hor však již C. heterophyllum chybí. Velká koncentrace lokalit je i ve Slavkovském lese a Smrčinách – i tato arela má své poměrně ostře ze S a Z ohraničené pokračování na německé straně Smrčin. Mnoho lokalit C. heterophyllum se nalézá na Šumavě s četným disperzním přesahem do nitra západních a jižních Čech; na německé straně končí tato arela severně od Dunaje bez kontinuity s arelou alpskou. V rámci Českomoravské vrchoviny není C. heterophyllum příliš hojné. Nápadná je však koncentrace lokalit v oblasti Žďárských vrchů a přilehlé části Železných hor – v Sečské vrchovině, což kontrastuje s řídkým výskytem v Jihlavských vrších a okolí. Menší arely nalezneme v Orlických horách, Hrubém Jeseníku a v Kralickém Sněžníku. V karpatském mezofytiku pouze na jediné lokalitě, v panonském termofytiku a karpatském oreofytiku chybí. Pozoruhodná je absence druhu v Beskydech.
Návaznosti
MSM 143100010, záměrNázev: Časoprostorová dynamika biodiverzity v ekosystémech střední Evropy.
Investor: Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR, Časoprostorová dynamika biodiverzity v ekosystémech střední Evropy
VytisknoutZobrazeno: 20. 4. 2024 01:51