SZALÓ, Csaba. Sociologie formování sociálních identit. In SZALÓ, Csaba a Igor NOSÁL. Mozaika v re-konstrukci: Formování sociálních identit v současné Střední Evropě. Brno: Mezinárodní politologický ústav Masarykovy univerzity, 2003, s. 13-37, 24 s. Ediční řada Sborníky, Svazek č. 17. ISBN 80-210-3306-1.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Sociologie formování sociálních identit
Název anglicky The sociology of social identity formation
Autoři SZALÓ, Csaba (203 Česká republika, garant).
Vydání Brno, Mozaika v re-konstrukci: Formování sociálních identit v současné Střední Evropě, od s. 13-37, 24 s. Ediční řada Sborníky, Svazek č. 17, 2003.
Nakladatel Mezinárodní politologický ústav Masarykovy univerzity
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Kapitola resp. kapitoly v odborné knize
Obor 50000 5. Social Sciences
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV RIV/00216224:14230/03:00008408
Organizační jednotka Fakulta sociálních studií
ISBN 80-210-3306-1
Klíčová slova anglicky identity; discourse; institutions
Štítky discourse, identity, institutions
Příznaky Recenzováno
Změnil Změnil: doc. PhDr. Csaba Szaló, Ph.D., učo 5918. Změněno: 22. 5. 2009 23:31.
Anotace
Text načrtává základní pojmy sociálně konstruktivistické perspektivy zkoumání sociálních identit. Ukazuje, že v tomto pojetí identita není inherentní vlastností osob, ale formou vědění o osobách. Identita jako forma vědění neexistuje sama o sobě, ale musí být ustavována a reprodukována lidským jednáním. Její vytváření může být interpretováno analogicky k utváření jiných forem významu. Koncept identity v tomto smyslu odkazuje ke specifické formě vědění, která typifikuje osoby. Z toho důvodu, že osoby jsou schopny sebepoznání za pomoci reflexívních diskursivních praktik, tato perspektiva poukazuje na analytickou odlišnost "sebe-identity" a "sociální identitu". Na jednu stranu, sebe-identita označuje sebepoznání člověka, která je ale vždy vytvářena jako mozaika různých typů sociálních identit. Na druhou stranu, sociální identita je v této perspektivě chápaná jako specifická forma vědění, která popisuje osoby jako prvky kolektivit. Sociální identity jsou artikulovány diskursy, které popisují charakter jednotlivých kolektivit, stejně jako to, co to znamená náležet k určité kolektivitě.
Anotace anglicky
The text outlines the basic concepts of social constructivist perspective in relation to processes of identity formation. In this sense, identity is not to be conceived as an internal nature of persons but as a knowledge on persons.
Návaznosti
GA403/01/1107, projekt VaVNázev: Formování nových sociálních identit jako důsledek krize legitimity ve střední a východní Evropě
Investor: Grantová agentura ČR, Formování nových sociálních identit jako důsledek krize legitimity ve střední a východní Evropě
MSM 142300001, záměrNázev: Etnika, minority a marginalizované skupiny v ČR (Akronym: MAMIET)
Investor: Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR, Etnika, minority a marginalizované skupiny v ČR
VytisknoutZobrazeno: 7. 5. 2024 09:08