PETŘÍKOVÁ, Jana. Psychologické a sociální aspekty užívání mobilních telefonů - vybrané aktuální poznatky. In Sborník prací filozofické fakulty brněnské univerzity, Řada psychologická P 7. 1. vyd. Brno: Masarykova univerzita. s. 75-100, 25 s. ISBN 80-210-3130-1. 2003.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Psychologické a sociální aspekty užívání mobilních telefonů - vybrané aktuální poznatky
Název anglicky Psychological and social aspects of use of mobile phones - some contemporary findings
Autoři PETŘÍKOVÁ, Jana.
Vydání 1. vyd. Brno, Sborník prací filozofické fakulty brněnské univerzity, Řada psychologická P 7, od s. 75-100, 25 s. 2003.
Nakladatel Masarykova univerzita
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Stať ve sborníku
Obor 50100 5.1 Psychology and cognitive sciences
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Organizační jednotka Filozofická fakulta
ISBN 80-210-3130-1
Klíčová slova anglicky mobile phone; mobile communication
Štítky mobile communication, mobile phone
Změnil Změnila: doc. PhDr. Jana Marie Havigerová, Ph.D., učo 7257. Změněno: 5. 11. 2004 11:33.
Anotace
Cílem tohoto sdělení bylo předestřít některá témata související s užíváním mobilních telefonů širšímu plénu jako podnět k zamyšlení, diskusi či v ideálním případě k hlubšímu výzkumu v oblasti psychologických aspektů (a nejen psychol.) užívání tohoto moderního komunikačního prostředku. V příspěvku jsme vymezili základní pojmy, popsali specifika mobilní komunikace a především jsme informovali o vybraných zajímavostech z oblasti výzkumu užívání mobilních telefonů, ukázali jsme například, kam zhruba dospěl současný výzkum užívání mobilních telefonů v souvislosti se zvýšením rizikovosti dopravních nehod při telefonování za jízdy a jaké psychické mechanismy se při tom uplatňují, nabídli jsme některé statistické zajímavosti, jako např. vyšší počet uživatelů mobilních telefonů mezi suicidanty či naopak nižší počet mladistvých kuřáků mezi vlastníky mobilních telefonů, hovořili jsme o psychohygienické funkci mobilního telefonu pro jednotlivce a funkci zprostředkovatele posilování skupinové koheze atp. Přestože se jedná o rozmanitý materiál (od dokumentu o změně v používání palce po informace o možnosti vzniku a rozvoje komunikační neurózy či závislosti na mobilním telefonu), naše stať směřuje k jedinému závěru. Mobilní telefon se stal fenoménem, který hluboce zasáhl do života současného člověka a odráží se ve všech aspektech života jednotlivce, sociální skupiny i společnosti jako celku.
Anotace anglicky
The aim of this paper is to offer some themes related to use of mobile phones as the instigation for thinking, discussion or a new research of this modern communication instrument in the field of psychological point of view. The paper defines essencial terms, described some specific atributes of "mobile communication" and presents some newer interesting findings of contemporary worldwide research of mobile phone use. The article deals with, for example, contemporary research of disruptive effects of cell-phone conversation on driving, about statistic that shows there are mobile users among suicides and less among young smokers. We discussed a mental health function of mobile phone for a person or its restorative function for group cohesion etc. In spite of diversity of the offered material the paper points at one conclusion: mobile phone became a unique phenomenon that deeply affected everyday life of contemporary people and every part of living of the whole contemporary society.
VytisknoutZobrazeno: 19. 4. 2024 13:47