KRTIČKA, Jiří a Jiří KUBÁT. NLTE models of line-driven stellar winds I. Method of calculation and first results for O stars. Online. Astronomy and Astrophysics. Les Ulis Cedex, France: EDP Sciences, 2004, roč. 2004, č. 417, s. 1003-1016. ISSN 0004-6361. [citováno 2024-04-24]
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název NLTE models of line-driven stellar winds I. Method of calculation and first results for O stars
Název česky NLTE modely zářením urychlovaných hvězdných větrů I. Způsob výpočtu a první výsledky pro pozdní O hvězdy
Autoři KRTIČKA, Jiří (203 Česká republika, garant) a Jiří KUBÁT (203 Česká republika)
Vydání Astronomy and Astrophysics, Les Ulis Cedex, France, EDP Sciences, 2004, 0004-6361.
Další údaje
Originální jazyk angličtina
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 10308 Astronomy
Stát vydavatele Francie
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
WWW URL
Impakt faktor Impact factor: 3.694
Kód RIV RIV/00216224:14310/04:00011399
Organizační jednotka Přírodovědecká fakulta
UT WoS 000221299400023
Klíčová slova anglicky stars: winds; outflows -- stars: mass-loss -- stars: early-type -- hydrodynamics
Štítky stars: winds
Příznaky Mezinárodní význam, Recenzováno
Změnil Změnil: prof. Mgr. Jiří Krtička, Ph.D., učo 8714. Změněno: 5. 3. 2007 18:06.
Anotace
New numerical models of line-driven stellar winds of late O stars are presented. Statistical equilibrium (NLTE) equations of the most abundant elements are solved. Properly obtained occupation numbers are used to calculate consistent radiative force and radiative heating terms. Wind density, velocity and temperature are calculated as a solution of model hydrodynamical equations. Contrary to other published models we account for a multicomponent wind nature and do not simplify the calculation of the radiative force (e.g. using force multipliers). We discuss the convergence behaviour of our models. The ability of our models to predict correct values of mass-loss rates and terminal velocities of selected late O stars (mainly giants and supergiants) is demonstrated. The systematic difference between predicted and observed terminal velocities reported in the literature has been removed. Moreover, we found good agreement between the theoretical wind momentum-luminosity relationship and the observed one for Cyg OB2 supergiants.
Anotace česky
Popisujeme nové numerické modely zářením urychlovaného větru pozdních O hvězd. Jsou řešeny rovnice statistické rovnováhy (NLTE) prvků s nejvyšším zastoupením. Správně spočtená obsazení hladin jou užita pro výočet zářivé síly a členů popisujících ohřev a ochlazování zářením. Hustota větru, jeho rychlost a teplota jsou spočteny jako řešení hydrodynamických rovnic. Narozdíl od ostatních publikovaných modelů započítáváme vícesložkovou strukturu větru a nezjednodušujeme výpočet zářivé síly (např. pomocí parametrizace zářivé síly). Diskutujeme konvergenci modelů. Modely jsou schopny předpovědět správné hodnoty rychlosti ztráty hmoty a konečné rychlosti vybraných pozdních O hvězd (především obrů a veleobrů). Systematický rozdíl mezi předpovězenými a pozorovanými hodnotami konečné rychlosti, zmiňovaný v literatuře, byl odstraněn. Navíc jsme poukázali na dobrý soulad mezi teoretickým a pozorovaným vztahem mezi větrným momentem a zářivým výkonem pro veleobry z asociace Cyg OB2.
Návaznosti
GA205/01/0656, projekt VaVNázev: Modelování rozsáhlých obálek horkých hvězd
GA205/02/0445, projekt VaVNázev: Fyzika horkých hvězd a hvězdných systémů s horkými složkami
Investor: Grantová agentura ČR, Fyzika horkých hvězd a hvězdných systémů s horkými složkami
VytisknoutZobrazeno: 24. 4. 2024 06:02