J 2004

Vliv kouření matek na výživu dětí v prvních šesti týdnech po narození - Výsledky studie ELSPAC

KUKLA, Lubomír, Drahoslava HRUBÁ and Mojmír TYRLÍK

Basic information

Original name

Vliv kouření matek na výživu dětí v prvních šesti týdnech po narození - Výsledky studie ELSPAC

Name (in English)

Influence of Mothers` Smoking on Nutrition of Children during First Six Weeks after Birth

Authors

KUKLA, Lubomír (203 Czech Republic, guarantor), Drahoslava HRUBÁ (203 Czech Republic) and Mojmír TYRLÍK (203 Czech Republic)

Edition

Česko-slovenská Pediatrie, 2004, 0069-2328

Other information

Language

Czech

Type of outcome

Článek v odborném periodiku

Field of Study

30209 Paediatrics

Country of publisher

Czech Republic

Confidentiality degree

není předmětem státního či obchodního tajemství

RIV identification code

RIV/00216224:14110/04:00009985

Organization unit

Faculty of Medicine

Keywords in English

ELSPAC; smoking; breast-feeding; breast-feeding support; morbidity in confinement

Tags

breast-feeding, breast-feeding support, ELSPAC, morbidity in confinement, Smoking
Změněno: 20/5/2005 07:52, Vladimíra Krejčí

Abstract

ORIG EN

V originále

Kojení je nejvýhodnější formou výživy dítěte po narození: má nejen výhodné nutriční složení, ale obsahuje i řadu faktorů podporujících imunitu a růst novorozence a kojence. Podpora výhradnému kojení po dobu minimálně prvních 6 měsíců života je jedním z prioritních cílů WHO.Ve studii ELSPAC bylo sledováno kuřácké chování během těhotenství a po porodu, fyziologická stimulace kojení a výživa dětí po 6 týdnů po porodu v kohortě 4883 žen z Brna a okresu Znojmo, které byly těhotné v letech 1990-1992.Výsledky dokazují, že na začátku 90. let byly v praxi zanedbávány fyziologické zásady stimulace kojení: v žádoucím termínu do hodiny po porodu bylo k prsu přikládáno méně než 7 % novorozenců a během prvních 24 hodin po narození bylo výhradně kojeno jen necelých 60 % dětí, a dalších 16 % kojeno částečně. Více než pětině dětí byla podávána v prvním dni života výživa umělá. Ve způsoby výživy v prvních hodinách života se děti nekouřících a kouřících matek nelišily, významně častěji plně kojily ženy opakovaně rodící. Kuřácké chování matek se projevilo v odlišném přístupu ke kojení v dalším časovém období: ve skupině nekuřaček se počet výhradně kojících zvyšoval do druhého týdne po porodu, kdy plně kojilo 72 % žen. Během šestinedělí kojilo výhradně ještě 54,5 % matek a dalších 23 % žen kojilo alespoň částečně. Naopak, ve skupině kuřaček podíl výhradně kojících neustále klesal z 60 % v prvních 24 hodinách a počet uměle živených progresivně narůstal. Na konci šestinedělí už bylo téměř 50 % dětí kuřaček výhradně živeno umělou výživou a jen 25 % výhradně kojeno. Krátce nato dosáhl počet uměle živených kojenců v této skupině téměř 70 %. Děti živené výhradně nebo částečně uměle měly častější potíže s krmením. Frekvence různých alimentárních a respiračních potíží či onemocnění byla signifikantně vyšší u dětí kuřaček, kojení četnost symptomů redukovalo. V posledních letech se i v České republice častěji uplatňují programy podpory kojení, které nejenže motivují matky, ale názorně jim tento fyziologický způsob výživy demonstrují a nacvičují.

In English

Breast feeding is the most advantageous form of nutrition of the child after the birth: it has not only suitable nutritional structure but it also contains a number of factors which support immunity and growth of newborns and sucklings. One of the primary aim of WHO is the support of exclusive breast feeding minimally during the first six months of infant`s life.The smoking behaviour in pregnancy and after the birth, as well as physiologic stimulation of breast feeding and nutrition of infants in six weeks after the birth were observed within the ELSPAC study in cohort of 4883 women from Brno and Znojmo district, who were pregnant on 1990 - 1992.The results show that in the beginning of 90ies, the physiologic principles of breast feeding stimulation were neglected: in the desirable term, i.e.till the one hour after the birth, less than 7 % of children were set to breast, only less than 60 % of newborns were exclusively breast fed in the first 24 hours after the birth and other 16 % were breast fed partly. More than one fifth of the children were given in the first day of their life the artificial nutrition. Children of smoking and non smoking mothers did not differ in given nutrition during the first hours of their life, women who delivered for several times, however, breast fed their newborns significantly more often. The smoking behaviour of mothers showed in different attitude towards the breast feeding in the further time period: in the group of non smoking women, the number of exclusively breast feeding women grew till the second week after the birth to 72%. During the confinement, 54,5 % of mothers were breast feeding exclusively, other 23 % partly. On the contrary, in the group of smoking mothers, the share of exclusively breast feeding mothers constantly decreased from 60 % in the first 24 hours, while the number of artificially fed children grew progressive. At the end of confinement, almost 50 % of children of smoking mothers were fed solely by artificial nutrition and only 25 % of them were breast fed exclusively. Shortly after the number of artificially fed sucklings in this group reached 70 %.The children who were fed exclusively or partly by artificial nutrition suffered more often from feeding troubles. Frequency of various alimentary and respiratory problems or diseases were significantly higher in the children of smoking mothers, breast feeding reduced the frequency of symptoms.During the last years, the programmes supporting the breast feeding are taking place in Czech Republic. These programmes not only motivate the mothers but also show them practically this physiologic kind of nutrition and provide the training.

Links

LN00A023, research and development project
Name: Centrum výzkumu utváření osobnosti v etnických a sociálních kontextech
Investor: Ministry of Education, Youth and Sports of the CR, Centre for the research of the formation of personality in ethnical and social contexts
Displayed: 1/11/2024 01:29