J 2004

Potenciometrické studium obsahu a stability askorbové kyseliny v plodech rajčete

ONOFREJOVÁ, Lucia, Luděk JANČÁŘ a Hana CÍDLOVÁ

Základní údaje

Originální název

Potenciometrické studium obsahu a stability askorbové kyseliny v plodech rajčete

Název česky

Potenciometrické studium obsahu a stability askorbové kyseliny v plodech rajčete

Název anglicky

Potentiometrical Study of Ascorbic Acid Content and Stability in Tomatoes

Autoři

ONOFREJOVÁ, Lucia (203 Česká republika), Luděk JANČÁŘ (203 Česká republika) a Hana CÍDLOVÁ (203 Česká republika, garant)

Vydání

Chemagazín, 2004, 1210-7409

Další údaje

Jazyk

čeština

Typ výsledku

Článek v odborném periodiku

Obor

50300 5.3 Education

Stát vydavatele

Česká republika

Utajení

není předmětem státního či obchodního tajemství

Kód RIV

RIV/00216224:14410/04:00030656

Organizační jednotka

Pedagogická fakulta

Klíčová slova anglicky

ascorbic acid; determination; potentiometry; iodometry; stability; tomato

Štítky

ascorbic acid, determination, iodometry, potentiometry, stability, tomato

Příznaky

Recenzováno
Změněno: 15. 6. 2009 13:40, doc. Mgr. Hana Cídlová, Dr.

Anotace

ORIG EN

V originále

Byl stanoven obsah askorbové kyseliny v devíti kultivarech rajčat. U dvou z nich byla sledována stabilita askorbové kyseliny při skladování v chladničce. Zjištěné údaje byly srovnány s analogickým experimentem provedeným v Maďarsku. Naměřená časová závislost obsahu askorbové kyseliny úzce koreluje s publikovanými údaji o buněčném dýchání.

Anglicky

The content of ascorbic acid in 9 cultivars of tomatoes was estimated. The time dependence of ascorbic acid content during storage in a fridge in 2 cultivares was measured, too. The data obtained were compared to a similar experiment made in Hungary. There is a good correlation between the time dependence of ascorbic acid content and published data about cell breathing.
Zobrazeno: 31. 10. 2024 21:38