J 2004

Potenciometrické studium obsahu a stability askorbové kyseliny v plodech rajčete

ONOFREJOVÁ, Lucia, Luděk JANČÁŘ and Hana CÍDLOVÁ

Basic information

Original name

Potenciometrické studium obsahu a stability askorbové kyseliny v plodech rajčete

Name in Czech

Potenciometrické studium obsahu a stability askorbové kyseliny v plodech rajčete

Name (in English)

Potentiometrical Study of Ascorbic Acid Content and Stability in Tomatoes

Authors

ONOFREJOVÁ, Lucia (203 Czech Republic), Luděk JANČÁŘ (203 Czech Republic) and Hana CÍDLOVÁ (203 Czech Republic, guarantor)

Edition

Chemagazín, 2004, 1210-7409

Other information

Language

Czech

Type of outcome

Článek v odborném periodiku

Field of Study

50300 5.3 Education

Country of publisher

Czech Republic

Confidentiality degree

není předmětem státního či obchodního tajemství

RIV identification code

RIV/00216224:14410/04:00030656

Organization unit

Faculty of Education

Keywords in English

ascorbic acid; determination; potentiometry; iodometry; stability; tomato

Tags

Reviewed
Změněno: 15/6/2009 13:40, doc. Mgr. Hana Cídlová, Dr.

Abstract

V originále

Byl stanoven obsah askorbové kyseliny v devíti kultivarech rajčat. U dvou z nich byla sledována stabilita askorbové kyseliny při skladování v chladničce. Zjištěné údaje byly srovnány s analogickým experimentem provedeným v Maďarsku. Naměřená časová závislost obsahu askorbové kyseliny úzce koreluje s publikovanými údaji o buněčném dýchání.

In English

The content of ascorbic acid in 9 cultivars of tomatoes was estimated. The time dependence of ascorbic acid content during storage in a fridge in 2 cultivares was measured, too. The data obtained were compared to a similar experiment made in Hungary. There is a good correlation between the time dependence of ascorbic acid content and published data about cell breathing.