ŠTĚPÁN, Jiří, Roman PANTŮČEK a Jiří DOŠKAŘ. Molecular diagnostics of clinically important staphylococci (Review). Folia microbiologica. Praha: Mikrobiologický ústav Praha AV ČR, roč. 49, č. 4, s. 353-386. ISSN 0015-5632. 2004.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Molecular diagnostics of clinically important staphylococci (Review)
Název česky Molekulární diagnostika klinicky významných stafylokoků
Autoři ŠTĚPÁN, Jiří (203 Česká republika), Roman PANTŮČEK (203 Česká republika, garant) a Jiří DOŠKAŘ (203 Česká republika).
Vydání Folia microbiologica, Praha, Mikrobiologický ústav Praha AV ČR, 2004, 0015-5632.
Další údaje
Originální jazyk angličtina
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor Genetika a molekulární biologie
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
WWW URL [Full text]
Impakt faktor Impact factor: 1.034
Kód RIV RIV/00216224:14310/04:00010357
Organizační jednotka Přírodovědecká fakulta
UT WoS 000224416700002
Klíčová slova anglicky staphylococcus; molecular diagnostics
Štítky Molecular diagnostics, Staphylococcus
Příznaky Mezinárodní význam, Recenzováno
Změnil Změnil: prof. RNDr. Roman Pantůček, Ph.D., učo 842. Změněno: 1. 7. 2009 18:38.
Anotace
Bacterial species of the genus Staphylococcus known as important human and animal pathogens are the cause of a number of severe infectious diseases. Apart from the major pathogen Staphylococcus aureus, other species until recently considered to be non-pathogenic may also be involved in serious infections. Rapid and accurate identification of the disease causing agent is therefore prerequisite for disease control and epidemiological surveillance. The modern methods for identification and typing of bacterial species are based on genome analysis and have many advantages compared to phenotypic methods. The genotypic methods currently used in molecular diagnostics of staphylococcal species, particularly of S. aureus, are reviewed. Attention is also paid to new molecular methods with the highest discriminatory power. Efforts made to achieve interlaboratory reproducibility of diagnostic methods are presented.
Anotace česky
Druhy rodu Staphylococcus jsou významnými lidskými a zvířecími patogeny způsobujícími řadu závažných infekčních onemocnění. Vedle druhu S. aureus jako hlavního patogenního druhu se může jako patologické agens v určitých případech uplatnit celá řada dalších druhů, které byly ještě nedávno považovány za nepatogenní. Rychlá a přesná identifikace činitele vyvolávajícího onemocnění je proto nezbytný předpoklad účinné léčby a epidemiologických opatření. Moderní metody na určování stafylokokových druhů jsou založeny na analýze jejich genomů. Pokud je znám úsek DNA, který se specificky vyskytuje jen v genomu určitého druhu, je možno daný druh identifikovat pomocí hybridizace genomové DNA s radioaktivně nebo neradioaktivně značenou DNA-sondou připravenou z tohoto úseku. Při znalosti sekvence dané sondy je možno navrhnout PCR-primery a důkaz daného druhu provádět pomocí PCR. Tato práce podává přehled metod používaných pro molekulární diagnostiku druhů rodu Staphylococcus, zejména S. aureus a popis nejvýznamnějších genů a dalších oblastí chromozomu, které jsou využívány k identifikaci druhu nebo rodu a nebo se používají k typizaci kmenů daného druhu.
Návaznosti
GA301/02/1505, projekt VaVNázev: Molekulární diagnostika, epidemiologie a klasifikace klinicky významných grampozitivních koků
Investor: Grantová agentura ČR, Molekulární diagnostika, epidemiologie a klasifikace klinicky významných grampozitivních koků
MSM 143100008, záměrNázev: Genomy a jejich funkce
Investor: Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR, Genomy a jejich funkce
VytisknoutZobrazeno: 19. 4. 2024 04:08