Informační systém MU
BRANDNER, Aleš. K istoričeskomu razvitiju kratkich dejstviteĺnych pričastij v russkom jazyke. In Russkij jazyk: sistema i funkcionirovanije. Čast1. Minsk: Běloruská státní unuverzita v Minsku, 2002, s. 6-9. ISBN 985-445-731-1.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název K istoričeskomu razvitiju kratkich dejstviteĺnych pričastij v russkom jazyke
Název česky K historickému vývoji jmenných tvarů aktivních participií
Název anglicky The historical development of nominal forms of active participles
Autoři BRANDNER, Aleš (203 Česká republika, garant).
Vydání Minsk, Russkij jazyk: sistema i funkcionirovanije. Čast1. od s. 6-9, 4 s. 2002.
Nakladatel Běloruská státní unuverzita v Minsku
Další údaje
Originální jazyk ruština
Typ výsledku Stať ve sborníku
Obor 60200 6.2 Languages and Literature
Stát vydavatele Bělorusko
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV RIV/00216224:14210/02:00030722
Organizační jednotka Filozofická fakulta
ISBN 985-445-731-1
Klíčová slova anglicky historical development active participles nominal forms transgressives standard language dialects historical relics
Příznaky Mezinárodní význam, Recenzováno
Změnil Změnil: doc. PhDr. Aleš Brandner, CSc., učo 1995. Změněno: 18. 12. 2007 11:55.
Anotace
V statje opisivajetsja razvitije kratkich form dejstvitelnych pričastij v russkom jazyke, iz kotoryh pozdneje voznikli dejepričastija. Vnimanije obraščeno ne tolko na situaciju v literaturnom jazyke, no i na otnošenija v dialektach. V sovremennych dialektach možno vstretitsja s takimi slučajami upotreblenija dejepričastnych konstrukcij, kotoryje predstavljajut soboj relikt, ukazyvajuščij na svjaz s dalekim prošlym.
Anotace česky
V příspěvku se popisuje vývoj jmenných tvarů aktivních participií v ruštině, z nichž později vznikly přechodníky. Pozornost je věnována nejen situaci ve spisovném jazyce, ale i v jazyce nářečním. V současných dialektech je možné setkat se s takovými případy použití přechodníkových konstrukcí, které představují relikt signalizující spojitost s dalekou minulostí.
Anotace anglicky
This paper describes the development of the nominal forms of active participles in Russian, which later turned into transgressive forms. Attention is paid not only to standard language but also to dialectal language. In modern dialekts its possible to find such transgressive constrictions, which refer to the linguistic situation of the distantn past.
Zobrazeno: 24. 4. 2024 20:26