NĚMEC, Daniel. Hystereze nezaměstnanosti v ČR - obecný makroekonomický pohled. Online. In MendelNET 2004 - Sborník příspěvků z konference studentů doktorského studia. Brno: Mendelova zemědělská a lesnická univerzita v Brně, Provozně ekonomická fakulta Brno, 2004. s. 40abstrakt, 7 s. ISBN 80-7302-088-2. [citováno 2024-04-23]
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Hystereze nezaměstnanosti v ČR - obecný makroekonomický pohled
Název anglicky Hysteresis in Unemployment - General Macroeconomic View
Autoři NĚMEC, Daniel
Vydání Brno, MendelNET 2004 - Sborník příspěvků z konference studentů doktorského studia, od s. 40abstrakt, 7 s. 2004.
Nakladatel Mendelova zemědělská a lesnická univerzita v Brně, Provozně ekonomická fakulta Brno
Další údaje
Typ výsledku Stať ve sborníku
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Organizační jednotka Ekonomicko-správní fakulta
ISBN 80-7302-088-2
Klíčová slova anglicky hysteresis; unemployment; natural rate of unemployment; NAIRU
Štítky hysteresis, NAIRU, natural rate of unemployment, Unemployment
Změnil Změnil: doc. Ing. Daniel Němec, Ph.D., učo 22939. Změněno: 24. 5. 2005 21:31.
Anotace
Tento příspěvek se pokouší o empirickou identifikaci jevu hystereze nezaměstnanosti v České republice. Jev hystereze je zde chápán v obecném makroekonomickém pohledu nové keynesiánské ekonomie v podání Roberta J. Gordona, tedy že přirozená míra nezaměstnanosti resp. NAIRU je závislá na úrovni nezaměstnanosti předchozího období. Hypotéza hystereze je potvrzena v jednoduchém modelu na makroekonomických datech České republiky. Existence jevu hystereze má závažné důsledky v chápání a účinnosti některých nástrojů hospodářské politiky.
Anotace anglicky
This contribution attempts to identify empirically hysteresis of unemployment in the Czech Republic. We understand the notion of hysteresis from Robert J. Gordons general macroeconomics point of view of New Keynesian Macroeconomics, i.e. the natural rate of unemployment (often called NAIRU) follows in the path of the actual unemployment rate. Hysteresis is confirmed in a simple model for macroeconomic data for the Czech Republic. The existence of hysteresis has important implications for economic policy and its tools.
VytisknoutZobrazeno: 23. 4. 2024 23:39