NEHYBA, Slavomír a David BURIÁNEK. Chemismus detritických granátů a turmalínů-příspěvek k určení provenience jemnozrnných neogenních sedimentů karpatské předhlubně. Acta Mus.Moraviae, Sci.geol. Brno: MZM Brno, 2004, LXXXIX2004, č. 1, s. 149-159, 10 s. ISSN 1211-8796.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Chemismus detritických granátů a turmalínů-příspěvek k určení provenience jemnozrnných neogenních sedimentů karpatské předhlubně.
Název anglicky Chemistry of garnet and tourmaline- contribution to provenance studies of fine Neogene deposits of the Carpathian Foredeep.
Autoři NEHYBA, Slavomír (203 Česká republika, garant) a David BURIÁNEK (203 Česká republika).
Vydání Acta Mus.Moraviae, Sci.geol. Brno, MZM Brno, 2004, 1211-8796.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 10500 1.5. Earth and related environmental sciences
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV RIV/00216224:14310/04:00010672
Organizační jednotka Přírodovědecká fakulta
Klíčová slova anglicky provenance; heavy minerals; Neogene; peripheral foreland basin; active and pasive margin
Štítky active and pasive margin, heavy minerals, Neogene, peripheral foreland basin, provenance
Změnil Změnil: prof. RNDr. Slavomír Nehyba, Dr., učo 2710. Změněno: 13. 12. 2004 14:43.
Anotace
Výsledky studia chemismu detritických granátů a turmalínu z hornin karpatské předhlubně pomohly upřesnit představy o zdrojových oblastech a vývoji pánve. Výsledky studia turmalínu lze vysvětlit proveniencí z JZ a Z ležících zdrojových oblastí tj. hornin moldanubika a moravika. Nepravděpodobný je přínos ze svrateckého krystalinika. Nebyly zjištěny výrazné rozdíly pro sedimenty jednotlivých stratigrafických stupňů ani různých částí zájmové oblasti. Tuto uniformitu můžeme vysvětlit buď stabilním přínosem materiálu ze stejných zdrojových oblasti, nebo míšením materiálu z řady rozdílných zdrojů. Chemické složení turmalínu je v některých typech hornin značně podobné a v klasifikačních diagramech se jednotlivé skupiny výrazně překrývají. Proto v některých případech nemusí být ani výrazná změna ve skladbě zdrojových hornin v klasifikačních diagramech patrná. Na základě výsledků studia chemismu detritických granátů lze doložit, že změna asociace průsvitných TM minerálů z asociace relativně chudé granátem (typicky horniny eggenburgu a ottnangu) na asociaci velmi bohatou granátem (typicky horniny karpatu a spodního badenu) je současně i změnou v jejich chemickém složení. Toto zjištění interpretujeme jako změnu provenience, která je důsledkem zásadní přestavby sedimentární pánve. Pro horniny eggenburgu a ottnangu předpokládáme dominantní provenienci z hornin Českého masívu tj. z oblastí ležících západně a jihozápadně od depoziční pánve tj. moravika a moldanubika. Výsledky studia chemismu granátu sedimentů karpatu a spodního badenu lze obtížně srovnat s dostupnými výsledky pro horniny východního okraje Českého masívu a předpokládáme dominantní provenienci z hornin karpatské orogenní fronty. Lze dokumentovat postupný nástup granátických asociací v čase a prostoru jako odraz postupné přestavby pánve.
Anotace anglicky
The study of chemistry of heavy minerals can be an effective tool for provenance analyses of clastic deposits. The chemistry of garnet and tourmaline from Neogene deposits of the Carpathian Foredeep (peripheral foreland basin) provided important data for the basin analyses. Chemistry of tourmaline points to the provenance from the Bohemian Massif (especially the Moldanubicum and the Moravicum). Study of garnet revealed significant differences of its chemistry in the Eggenburgian+Ottnangian deposits and Karpatian+Lower Badenian deposits. These differences together with the fact that Eggenburgian+Ottnangian deposits are typical with heavy mineral assemblages with relative low content of garnet whereas Karpatian and Lower Badenian deposits are typical with heavy mineral suite rich in garnet reflect important variation in the provenance and in the basin configuration. It Rocks of the Bohemian Massif (passive margin) were the sources of the studied Eggenburgian+Ottnangian deposits. Rocks of Western Carpathian orogenic wedge (active margin) are supposed to form the dominant source of the studied Karpatian and Lower Badenian deposits.
Návaznosti
GA205/03/1204, projekt VaVNázev: Depoziční architektura sedimentů spodního badenu v jižní a střední části karpatské předhlubně na Moravě
Investor: Grantová agentura ČR, Depoziční architektura sedimentů spodního badenu v jižní a střední části karpatské předhlubně na Moravě
MSM 143100004, záměrNázev: Geologické procesy a jejich environmentální vyústění - styk variscid a alpid
Investor: Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR, Geologické procesy a jejich environmentální vyústění - styk variscid a alpid
VytisknoutZobrazeno: 25. 4. 2024 07:19