ČEŠKOVÁ, Eva, Vítězslav PÁLENSKÝ a Simona SKOTÁKOVÁ. Současné možnosti farmakoterapie deprese. Online. Česká a Slovenská psychiatrie. Praha: Česká lékařská společnost J.E.Purkyně, 2004, roč. 100, č. 3, s. 148-152. ISSN 1212-0383. [citováno 2024-04-24]
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Současné možnosti farmakoterapie deprese
Název česky Současné možnosti farmakoterapie deprese
Název anglicky Opportunities in pharmacotherapy of depression.
Autoři ČEŠKOVÁ, Eva (203 Česká republika, garant), Vítězslav PÁLENSKÝ (203 Česká republika) a Simona SKOTÁKOVÁ (203 Česká republika)
Vydání Česká a Slovenská psychiatrie, Praha, Česká lékařská společnost J.E.Purkyně, 2004, 1212-0383.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 30000 3. Medical and Health Sciences
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV RIV/00216224:14110/04:00010823
Organizační jednotka Lékařská fakulta
Klíčová slova anglicky nonoaminergic mechanisms; information of therapy; galenic formulations of antidepressants; availability; participation of patiente in decision-making
Štítky availability, galenic formulations of antidepressants, information of therapy, nonoaminergic mechanisms
Změnil Změnila: prof. MUDr. Eva Češková, CSc., učo 726. Změněno: 30. 11. 2005 11:55.
Anotace
Vzhledem k tomu, že zatím nejsou dostupná antidperesiva účinkující na principu nonaminergních mechanismů, je nutné využít všech možností, které skýtají dostupná antidperesiva. V první řadě můžeme pozitigně ovlivnit komplianci tím, že budeme klást většídůraz na spoluúčast nemocného na léčbě. Zvláščtě je nutné zohlednit, které vedlejší účinky je konkrétní nemocný ochoten snášet. Malá sonda zkoumající nakolik se nemocným dostane informací o lčébě a nakolik mohou spolurozhodovat o léčbě ukazuje, že je zde velký prostor pro zlepšení stávajícící situace. Další možnost skýtají nové galenické formy antidpresiv a dostupnost specifických antidepresiv.
Anotace anglicky
In a view of the fact that in clinical practice we have no antidepressants acting by the nonaminergic mechanism, it is necessary to make the most of possibilities given by available antidepressant. At first we can positively influence compliance by stressing the patient participation on the treatment. The therapy should especially consider which side effects are acceptable for the individual pateitnes. A small probe examining how much information about treatme t iks given to the patient and how much they can decide about treatment shows that there is a great space for improving the actual situation. Further possibilities are given by the availability of the new galenic forms and specific antidepressants.
VytisknoutZobrazeno: 24. 4. 2024 12:33