VARGOVÁ, Lenka, Ladislava HORÁČKOVÁ a Michaela RAČANSKÁ. Morfometrické znaky lebek z novověkého hřbitova na Antonínské ulici v Brně. In Abstrakta, Brněnská antropologie: minulost - přítomnost - budoucnost, 13. antropologické dny. Brno: Katedra antropologie PřF MU. s. 20. 2004.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Morfometrické znaky lebek z novověkého hřbitova na Antonínské ulici v Brně
Název anglicky Descriptive and metric analysis of skulls from the cemetery in Antonínská Street, Brno
Autoři VARGOVÁ, Lenka (203 Česká republika, garant), Ladislava HORÁČKOVÁ (203 Česká republika) a Michaela RAČANSKÁ (203 Česká republika).
Vydání Brno, Abstrakta, Brněnská antropologie: minulost - přítomnost - budoucnost, 13. antropologické dny, s. 20-20, 2004.
Nakladatel Katedra antropologie PřF MU
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Stať ve sborníku
Obor Archeologie, antropologie, etnologie
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV RIV/00216224:14110/04:00011955
Organizační jednotka Lékařská fakulta
Klíčová slova anglicky anthropology; metric analysis of skulls
Štítky anthropology, metric analysis of skulls
Změnil Změnila: doc. MUDr. Lenka Vargová, Ph.D., učo 2737. Změněno: 31. 1. 2005 08:06.
Anotace
V rámci archeologického výzkumu na Antonínské ulici v Brně byly vyzvednuty kosterní pozůstatky nejméně 1083 jedinců, které pocházely z centrální části bývalého městského hřbitova na Malé Nové (z let 1785 až 1883). Prezentované sdělení zahrnuje morfometrickou analýzu 181 zachovaných lebek, na nichž bylo hodnoceno 21 rozměrů a vypočítáno 10 základních indexů. Hodnoty kraniálního indexu spadaly u obou pohlaví nejčastěji do kategorie brachykranních lebek, v sestupné řadě pak následovaly lebky mesokranní a hyperbrachykranní. Okrajové kategorie lebečního indexu byly zastoupeny ojediněle. V morfoskopické části studie bylo na každé lebce sledováno 20 epigenetických znaků, a to 12 na neurokraniu a 8 na splanchnokraniu. Získané hodnoty metrických a morfoskopických znaků lebek reprezentativního vzorku brněnského městského obyvatelstva 18. a 19. století lze použít jako referenční soubor pro dané období.
Anotace anglicky
Skeletal remains of over a thousand individuals were recovered during preservation archaeological research in Antonínská Street, Brno. The cemetery was used as the burial place between 1785 and 1883. In the study classical descriptive and metric anthropological methods (about 21 diameters and 10 indexes) were studied. The most numerous cranial indicis of both sexes belonged to the category of brachycranial skulls, followed by mesocranial and hyperbrachycranial skulls. Marginal categories of cranial index were sporadically represented. In the morphoscopic part of the study, there were investigated 20 epigenetic signs, namely 12 on the neurocranium and 8 on splanchnocranium in each skull. The findings obtained in this study could serve as a representative sample for a comparison between historical osteological material of 18th-19th centuries.
Návaznosti
GA206/03/1006, projekt VaVNázev: Antropologická a paleopatologická analýza kosterních pozůstatků z novověkého hřbitova na Antonínské ulici v Brně
Investor: Grantová agentura ČR, Antropologická a paleopatologická analýza kosterních pozůstatků z novověkého hřbitova na Antonínské ulici v Brně
VytisknoutZobrazeno: 19. 4. 2024 21:32