HORÁČKOVÁ, Ladislava, Lenka VARGOVÁ a Rudolf PROCHÁZKA. Výzkum pohřebišť v chrámu sv. Petra a Pavla v Brně. In Abstrakta, Brněnská antropologie:minulost-přítomnost-budoucnost. Brno: Katedra antropologie PřFMU. s. 8. 2004.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Výzkum pohřebišť v chrámu sv. Petra a Pavla v Brně
Název anglicky Research of burial-grounds in St. Peter and Pauls Cathedral, Brno
Autoři HORÁČKOVÁ, Ladislava (203 Česká republika, garant), Lenka VARGOVÁ (203 Česká republika) a Rudolf PROCHÁZKA (203 Česká republika).
Vydání Brno, Abstrakta, Brněnská antropologie:minulost-přítomnost-budoucnost, s. 8-8, 2004.
Nakladatel Katedra antropologie PřFMU
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Stať ve sborníku
Obor Archeologie, antropologie, etnologie
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV RIV/00216224:14110/04:00011960
Organizační jednotka Lékařská fakulta
Klíčová slova anglicky anthropology; palaeopathology; St. Peter and Pauls Cathedral; Brno
Štítky anthropology, Brno, Palaeopathology
Změnil Změnila: doc. MUDr. Lenka Vargová, Ph.D., učo 2737. Změněno: 1. 2. 2005 12:47.
Anotace
Práce se zabývá lékařsko-antropologickým výzkumem kosterních pozůstatků nalezených v průběhu archeologického výzkumu v letech 1991 a 1992 v prostoru chrámu sv. Petra a Pavla v Brně. Hroby spadají datováním k různým fázím výstavby kostela, počínaje románskou etapou z 12. století a končí 18. stoletím. Pohřby se nalezly jak v interiéru jednotlivých svatyní, tak i v části vnějšího kostelního hřbitova. Téměř všechny hroby byly značně narušeny, protože se zde pohřbívalo na poměrně malém prostoru nejméně pět století. Kromě základního demografického rozboru, morfoskopických a metrických znaků byly hodnoceny patologické projevy onemocnění na kostech (traumata, zánětlivé změny, nádory, metabolické, endokrinní a vrozené choroby).
Anotace anglicky
The report deals with medico-anthropological research of osseous remains found in the course of archaeological investigations in St. Peter and Pauls Cathedral in the town of Brno within 1991 and 1992. By their dating, the graves belong to various phases of building the church, beginning with Roman period from the 12th century and ending with the 18th century. The graves were revealed both in the interior of each sanctuary and in a part of outer churchyard. Nearly all the graves were rather damaged because a relatively small area was used for burials for the peirod of nearly five centuries Besides the basic demographic analysis, morphoscopic and metric signs there were evaluated pathological manifestations of diseases in bones (traumas, inflammatory changes, tumors, metabolic, endocrine and congenital disorders).
Návaznosti
GA206/00/0408, projekt VaVNázev: Paleopatologická analýza kosterních pozůstatků středověkých a novověkých moravských populací
Investor: Grantová agentura ČR, Paleopatologická analýza kosterních pozůstatků středověkých a novověkých moravských populací
VytisknoutZobrazeno: 20. 4. 2024 05:12