Informační systém MU
KOLÁŘOVÁ, Ivana. Významy slova to v navazovací platnosti v textech českého národního korpusu. In KARLÍK, Petr. Korpus jako zdroj dat o češtině. Brno: Masarykova univerzita. s. 165-174. ISBN 80-210-3595-1. 2004.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Významy slova to v navazovací platnosti v textech českého národního korpusu
Název česky Významy slova to v navazovací platnosti v textech českého národního korpusu
Název anglicky Purports of the Connective Word to in the Texts of the Czech National Corp
Autoři KOLÁŘOVÁ, Ivana (203 Česká republika, garant).
Vydání Brno, Korpus jako zdroj dat o češtině. s. 165-174, 2004.
Nakladatel Masarykova univerzita
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Stať ve sborníku
Obor 60200 6.2 Languages and Literature
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
WWW URL
Kód RIV RIV/00216224:14410/04:00012041
Organizační jednotka Pedagogická fakulta
ISBN 80-210-3595-1
Klíčová slova anglicky to - deictical word; to - particle; to - connective word; semantic relations in the sentence and in the text
Štítky to - connective word, to - deictical word, to - particle
Příznaky Recenzováno
Změnil Změnila: PhDr. Ivana Kolářová, CSc., učo 44114. Změněno: 29. 11. 2006 13:54.
Anotace
Dosavadní zkušenosti s výpověďmi, v nichž má slovo to funkci navazovací, nás vedla k zamyšlení, zda je možné vytvořit dotazy umožňující vyhledat v SYN2000 doklady, z nichž by většina obsahovala slovo to v platnosti konektoru, nikoliv zájmena. Soustředíme se tedy na případy, v nichž slovo to stojí na počátku výpovědí se slovesy nesubjektovými (vyjadřujícími přírodní děje, začátek a konec dne, věk apod.), slovesy pohybu, změny stavu apod., aby byla co nejmenší pravděpodobnost, že vyhledáme výpovdi, v nichž je "to" podmětem nebo předmětem, tj. zájmenem. Kromě toho si klademe otázku, podle jakých kritérií hodnotit významové vztahy tímto slovem vyjadřované, a otázku, kdy je užití konektivního to obligatorní.
Anotace anglicky
We are going to concentrate on the connective word to that is not a pronoun and we are going to try to form the structure of queries that give a chance to find sentences with Czech word to as a conjunction or as a particle. There is usually connective Czech word to as (particle, conjunction) in begin of the sentences. The predicates of those sentences expressing the action in the nature (raining, thunder, night-fall), age, time, movement, location, qualification. The connective word to can express semantic relation (conditional and temporal relation, consequence) that can be connected with communicative and contextual conditions, with purport of the sentence or with the syntactical structure of the sentence with to. We are looking for those sentences in the Czech National Corp SYN2000 (see the adress http://ucnk.ff.muni.cz.).
Návaznosti
GA405/03/0377, projekt VaVNázev: Možnosti a meze gramatiky češtiny ve světle Českého národního korpusu
Zobrazeno: 20. 4. 2024 01:06