ŠEVČÍKOVÁ, Stanislava. Hodnoty a zvyky Romů v České republice. In SIROVÁTKA, Tomáš. Sociální exkluze a sociální inkluze menšin a marginalizovaných skupin. 1. vyd. Brno: Masarykova univerzita, Fakulta sociálních studií, Georgetown. s. 117-136. Rubikon, sv. 9. ISBN 80-2103455-6. 2004.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Hodnoty a zvyky Romů v České republice
Název česky Hodnoty a zvyky Romů v České republice
Název anglicky Values and traditions of Roma in the Czech republic
Autoři ŠEVČÍKOVÁ, Stanislava (203 Česká republika, garant).
Vydání 1. vyd. Brno, Sociální exkluze a sociální inkluze menšin a marginalizovaných skupin, od s. 117-136, 20 s. Rubikon, sv. 9, 2004.
Nakladatel Masarykova univerzita, Fakulta sociálních studií, Georgetown
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Kapitola resp. kapitoly v odborné knize
Obor 50000 5. Social Sciences
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV RIV/00216224:14230/04:00019855
Organizační jednotka Fakulta sociálních studií
ISBN 80-2103455-6
Klíčová slova anglicky Roma; values; traditions
Štítky Roma, traditions, values
Příznaky Recenzováno
Změnil Změnila: Dipl.-Theol. Univ. Stanislava Ševčíková, Ph.D., MBA, učo 78509. Změněno: 30. 6. 2009 13:16.
Anotace
Článek se na základě studia relevantní literatury pokouší diskutovat hodnoty a zvyky Romů v České republice, tak jak je možné se s nimi setkat při výkonu sociální práce a výzkumů. Pokouší se poukazovat na tyto hodnoty tak, aby mohly sloužit jako odrazové můstky pro vzájemnou komunikaci mezi majoritou a Romy. Romové jsou vnímáni jako lidé či komunita, kteří ctí své tradice, hodnoty a nepsané zákony. Dalším cílem stati je poukázat na specifickou kulturu, kterou Romové vyvinuli jako adaptační strategii na útlak a pronásledování ze strany majority. V průběhu práce byly identifikovány jako nejnosnější hodnoty romské komunity rodiny, či spíše rodu, význam dětí, Romové jsou religióznější oproti majoritě a současně také kladou velký důraz na materiální bohatství. Text je nezamyšleně také jakýmsi průvodcem po dosud ne zcela probádané oblasti světa hodnot a zvyků Romů.
Anotace anglicky
This article is by means of studying relevant materials trying to discuss values and customs of Roma people in the Czech republic as they can be met when performing social work and scientific research. It is trying to emphasize these values so that they could be used as springboard for mutual communication between majority and Roma. Roma are perceived as a people or community who respect their own traditions, values and unwritten law. The second aim of the essay is to point out the specific culture and lifestyle of the Roma, which they have developed as a reaction to the oppression and persecution by majority. The most supporting values of Roma community were during the investigation identified: family or more specified the broad family and children itself, then religiosity and accent on material welfare. The article is also attempting to be a kind of guide into the world of Roma values and sacred customs which have not been fully investigated yet.
Návaznosti
GA403/03/1007, projekt VaVNázev: Sociální exkluze a inkluze v české společnosti
Investor: Grantová agentura ČR, Sociální exkluze a inkluze v české společnosti
MSM 142300001, záměrNázev: Etnika, minority a marginalizované skupiny v ČR (Akronym: MAMIET)
Investor: Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR, Etnika, minority a marginalizované skupiny v ČR
VytisknoutZobrazeno: 28. 3. 2024 21:02