ŠLAPÁK, Ivo, Lukáš LAVIČKA, Jitka VOKURKOVÁ, Pavel HORNÍK a Jiří VESELÝ. Tympanometry and ventilation tube insertion by cleft palate children. In International journal of pediatric otorhinolaryngology. USA: International journal of pediatric otorhinolaryngology, 2004, s. 728.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Tympanometry and ventilation tube insertion by cleft palate children
Název česky tympanometrie a zavedení VT u rozštěpových dětí
Autoři ŠLAPÁK, Ivo (203 Česká republika, garant), Lukáš LAVIČKA (203 Česká republika), Jitka VOKURKOVÁ (203 Česká republika), Pavel HORNÍK (203 Česká republika) a Jiří VESELÝ (203 Česká republika).
Vydání USA, International journal of pediatric otorhinolaryngology, s. 728-728, 2004.
Nakladatel International journal of pediatric otorhinolaryngology
Další údaje
Originální jazyk angličtina
Typ výsledku Stať ve sborníku
Obor 30209 Paediatrics
Stát vydavatele Spojené státy
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV RIV/00216224:14110/04:00012272
Organizační jednotka Lékařská fakulta
Klíčová slova anglicky tympanometry; ventilation tube; cleft palate children
Štítky cleft palate children, Tympanometry, ventilation tube
Změnil Změnil: prof. MUDr. Ivo Šlapák, CSc., učo 2258. Změněno: 19. 6. 2009 11:09.
Anotace
Backround:The good function and fyziological anatomical structure of Eustachien Tube (ET) is the necessary for no problems function of middle ear. Patological function of ET is most often reason for patology in the middle ear- OME,OMA, OMR. Methods: We investigated in the year 2001 middle ear and ET with flexible microendosopy 52 patient with chronic middle ear patology ( OME, OMCH, OMR). The Micro-Otoscope Explorent 1,2mm outer diametr was used. Results: The transtympanic approach was used by 39 patients throught ventilation tube or throught tympanotomy. Transmastoideal approach was used by 13 patients by surgical treatment with retroauriculary approach. By 11 patients was used transtubal approach by epipharyngoscopy. Conclusions: The results of mucosa histology and technic of insertion of Micro-Otoscope is disscussed. This work was supported by grant IGF 8/2000 from University Hospital Brno.
Anotace česky
Dle zkušenosti z minulých let a ve shodě se zahraniční literaturou byly jsou u pacientů z rozštěpovou vodou zaváděny TVT. Vzhledem k faktu, že někteří pacienti mají před zákrokem při tympanometrickém vyšetření křivku A a během mikrootksopie není nalezen žádný sekret, dospěli jsme k názoru, že je třeba provést studii, která by ověřila správnost postupu terapie OMS u dětí z rozštěpovou vadou indikovanou na základě otoskopického nálezu a tympanometrie. Ve spolupráci KPECH jsme začali sledovat všechny nové pacienty s rozštěpovou vadou a provedli u nich otoskopické a tympanometrické vyšetření. Za rok 2001 to bylo 62 pacientů. Otoskopický nález u všech pacientů vykazoval žádné, či jen minimální změny (ve smyslu lehkého vpáčení bubínku). 89% pacientů mělo při tympanometrii B křivku, 8% C2 křivlu, a zbývajících 3% křivky C1 a A. Přestože ve většině případů se u pacientů s rozštěpovou vadou vyskytuje OMS, tak existuje malé, ale nezanedbatelné procento těch, kteří na toto onemocnění netrpí a jejich léčení zavedením TVT by nebylo přínosem a je na místě spíše další sledování, které by mělo být u všech pacientů s rozštěpovou vadou.
Návaznosti
NE6602, projekt VaVNázev: Stanovení diagnostických a léčebných postupů ORL lékaře a plastického chirurga při řešení onemocnění pacientů s kraniofaciálními deformitami
Investor: Ministerstvo zdravotnictví ČR, Stanovení diagnostických a léčebných postupů ORL lékaře a plastického chirurga při řešení onemocnění pacientů s kraniofaciálními deformitami
VytisknoutZobrazeno: 25. 4. 2024 03:22