BĚLKA, Luboš. Buddhistická eschatologie: Šambhalský mýtus. 1. vydání. Brno: Masarykova univerzita. 172 s. Proměny náboženství, sv. 4. ISBN 80-210-3491-2. 2004.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Buddhistická eschatologie: Šambhalský mýtus
Název anglicky Buddhist Eschatology: The Shambhala Myth
Autoři BĚLKA, Luboš (203 Česká republika, garant).
Vydání 1. vydání. Brno, 172 s. Proměny náboženství, sv. 4, 2004.
Nakladatel Masarykova univerzita
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Odborná kniha
Obor 60300 6.3 Philosophy, Ethics and Religion
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Organizační jednotka Filozofická fakulta
ISBN 80-210-3491-2
Klíčová slova anglicky Buddhist Eschatology; Shambhala Myth; Buryatia; Tibetan Buddhism
Štítky Buddhist Eschatology, Buryatia, Shambhala Myth, Tibetan Buddhism
Příznaky Recenzováno
Změnil Změnila: Mgr. Radka Vyskočilová, učo 2368. Změněno: 11. 2. 2009 13:07.
Anotace
Šambhalský mýtus představuje jednu z tradičních forem tibetské buddhistické eschatologie. Mýtus samotný, jakož i rozmanitá výtvarná zobrazení s ním spojená, vyvolal v euroamerickém prostředí od 18. století dodnes velký zájem jak akademických badatelů, tak i západních buddhistů, mystiků, tibetofilů atp. Text se zabývá jak šambhalským mýtem a jeho zobrazeními, tak i jeho západní recepcí a svébytným přetvářením. Kromě Tibetu byla Šambhala neobyčejně populární i v dalších oblastech rozšíření tibetského buddhismu, jako je například Mongolsko a Burjatsko. Zde šambhalský mýtus v průběhu 20. století prodělával vlastní, na Tibetu nezávislý vývoj, politicky se aktualizoval a to zejména ve dvacátých a třicátých letech.
Anotace anglicky
Shambhala utopia and its corresponding myth represent one of traditional forms of Buddhist eschatology. Since the 18th century, the myth has been raising much interest on the part of Euro-American academics, Western Buddhists, mystics, and Tibetophils. Apart from Tibet, Shambhala myth has been very popular in other regions where Tibetan Buddhism had spread, in Mongolia and Buryatia for instance. During the 20th century, this myth underwent its own development, independent of Tibet. The fact that Shambhala myth was not a solely religious, but also a political matter, is evidenced by various tales, forecasts, and depictions related to the updating of the myth in the 1920s and 1930s. Besides textual and narrative aspect of the myth there are also its numerous and varied visual art depictions. The lecture will focus on the description and analysis of a rare image of the last ruler of Shambhala, Rudra Cakrin.
VytisknoutZobrazeno: 19. 4. 2024 08:57