HUSOVÁ, Libuše, Petr HUSA, Michal ŠENKYŘÍK a Jan LATA. Prokalcitonin jako indikátor infekce u pacientů s jaterní cirhózou. Vnitřní lékařství. Praha: Česká lékařská společnost J.E. Purkyně, 2004, roč. 50, č. 2, s. 153-156. ISSN 0042-773X.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Prokalcitonin jako indikátor infekce u pacientů s jaterní cirhózou
Název česky Prokalcitonin jako indikátor infekce u pacientů s jaterní cirhózou
Název anglicky Procalcitonin as an Idicator of Infection Patients with Liver Cirrhosis
Autoři HUSOVÁ, Libuše (203 Česká republika), Petr HUSA (203 Česká republika), Michal ŠENKYŘÍK (203 Česká republika) a Jan LATA (203 Česká republika, garant).
Vydání Vnitřní lékařství, Praha, Česká lékařská společnost J.E. Purkyně, 2004, 0042-773X.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 30200 3.2 Clinical medicine
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV RIV/00216224:14330/04:00012293
Organizační jednotka Fakulta informatiky
Klíčová slova anglicky Procalcitonin-Bacterial infection-Liver cirrhosis
Štítky Procalcitonin-Bacterial infection-Liver cirrhosis
Změnil Změnil: RNDr. JUDr. Vladimír Šmíd, CSc., učo 1084. Změněno: 2. 6. 2005 07:22.
Anotace
Incidence bakteriálních infekcí u hospitalizovaných pacientů a onemocněním jater je vasoká. Vzhledem k jaterní dysfunkci je významně narušena imunitní reaktivita a častěji dochází k rozvoji bakteriální infekce. Nemocní s onemocněním jater mají vyší výskyt nozokominálních infekcí oproti pacientům hospitalizovaných pro jinou diagnózu. Diferenciální diagnostika infekční a neinfekční etiologie zánětu je velmi obtížná. Laboratorně jsou pro vznik bakteriální infekce charakteristická laboratorní vyšetření: počet leukocytů v periferní krvi, diferenciální rozpočet leukocytů, sediomentace erytrocytů, prokalcitonin, C-reaktivní protein, tumor necrosis factor alfa, interleikin-1, interleukin-6, interleukin-8, Ca složka komplementu. Klinicky nejvýznamnější je stanovení C-reaktivního proteinu a prokalcitoninu.
Anotace anglicky
Incidence of bacterial infection in hospitalised patients with liver disease is high. Due to a liver dysfunction immune reactivity is significantly imparied and bacterial infections are more frequent. Also incidence of nosocomial infections is higher in patients with liver disease compared to patients hospitalised for other conditions. To make a differential diagnosis of infectious and non-infectious aetiology of an inflammation is very difficult. Characteristic laboratory test for bacterial infection include test of number of leucocytes in peripheral blood, diferencial count of leucocytes, erythrocyte sedimentation, procalcitonin, C-reactive protein, tumor necrosis factor alpha, interleukin-1, interleukin-6, interleukin-8 and complement fragment C3a. Clinicaly the most significant are C-reactive protein test and procalcitonin test.
Návaznosti
NK6661, projekt VaVNázev: Vliv infekce na vznik akutního krvácení z jícnových varixů a ovlivnění průběhu léčby tohoto krvácení perorálně podanými antibiotiky
Investor: Ministerstvo zdravotnictví ČR, Vliv infekce na vznik akutního krvácení z jícnových varixů a ovlivnění průběhu léčby tohoto krvácení perorálně podanými antibiotiky
VytisknoutZobrazeno: 24. 4. 2024 20:25