JANALÍKOVÁ, Magda a David ŠMAJS. Hybridní molekuly kolicinů U/Y a jejich interakce s imunitním proteinem. In Sborník abstraktů XII. konference mladých mikrobiologů Tomáškovy dny 2003. 2003. vyd. Brno: Lékařská fakulta MU, 2003, s. 15.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Hybridní molekuly kolicinů U/Y a jejich interakce s imunitním proteinem
Název česky Hybridní molekuly kolicinů U/Y a jejich interakce s imunitním proteinem
Název anglicky Hybrid colicin U/Y molecules and interaction with immunity proteins
Autoři JANALÍKOVÁ, Magda (203 Česká republika) a David ŠMAJS (203 Česká republika, garant).
Vydání 2003. vyd. Brno, Sborník abstraktů XII. konference mladých mikrobiologů Tomáškovy dny 2003, s. 15-15, 2003.
Nakladatel Lékařská fakulta MU
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Stať ve sborníku
Obor Genetika a molekulární biologie
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV RIV/00216224:14110/03:00012111
Organizační jednotka Lékařská fakulta
Klíčová slova anglicky colicin; immunity protein
Štítky colicin, immunity protein
Změnil Změnil: prof. MUDr. David Šmajs, Ph.D., učo 1116. Změněno: 31. 5. 2005 10:38.
Anotace
V nedávné době byly popsány a molekulárně charakterizovány dva nové koliciny U a Y. Plazmid pColU, který byl identifikován v bakterii Shigella boydii, nese skupinu genů zahrnující gen pro kolicin U, gen pro imunitní protein a gen pro lytický protein. Plazmid pCol-Let, který byl izolován z bakterie E. coli, nese podobnou skupinu genů pro kolicin Y a geny pro imunitní a lytické proteiny. Příbuznost těchto kolicinů je založena na sekvenční podobnosti kolicinů, imunitních proteinů a proteinů lytických. Přes sekvenční podobnost kolicinů U a Y, nejsou producenti obou kolicinů zkříženě imunní. Jednou z možností studia interakce kolicinu s imunitním proteinem je zkoumání letálního účinku hybridních či mutovaných kolicinů (jejichž producenti nejsou zkříženě imunní) na buňky transformované plazmidem nesoucím imunitní protein. Zkonstruovali jsme pět hybridních proteinů kolicinu U/Y a zjistili jsme, že aminokyselinové zbytky kolicinů U a Y, důležité pro interakci s jejich imunitními proteiny, jsou rozdílné. Pro interakci kolicinu U s jeho imunitním proteinem je klíčový aminokyselinový zbytek G580. Navíc v rekognici imunitního proteinu U kolicinem U hraje významnou roli aminokyselinový zbytek F576. Třetí interakční místo je distálně od Spe I místa (34 aminokyselin od C-konce z nichž je u kolicinu U a Y 12 rozdílných). Oproti tomu u kolicinu Y jsou pro tutéž interakci významné aminokyselinové zbytky V590 a Y586. Menší význam pro interakci kolicinu Y s imunitním proteinem má také aminokyselinový zbytek A594 a/nebo A595. I zde se předpokládá vliv interakčního místa v C-terminálních 34 aminokyselinách. Navíc jsou připravovány hybridní molekuly imunitních proteinů U/Y, které budou použity pro studium oblastí imunitních proteinů interagujících s koliciny U a Y.
Anotace anglicky
Interaction of colicins with their cognate immunity proteins has been studied. Amino acid residues important for recognition of colicin molecule were found for colicin Y and for colicin U.
Návaznosti
GA310/03/1091, projekt VaVNázev: Mapování interakce kolicinů s citlivou a imunní bakteriální buňkou: receptorové studie a inaktivace kolicinu jeho imunitním proteinem
Investor: Grantová agentura ČR, Mapování interakce kolicinů s citlivou a imunní bakteriální buňkou: receptorové studie a inaktivace kolicinu jeho imunitním proteinem
VytisknoutZobrazeno: 25. 4. 2024 15:14