ŠVEC, Pavel, Marc VANCANNEYT, Milan SEMAN, Ivo SEDLÁČEK, Cindy SNAUWAERT, Karen LEFEBVRE a Jean SWINGS. Evaluation of (GTG)5-PCR fingerprinting for characterization of enterococci isolated from bryndza cheese. Online. In 2nd International ASM-FEMS Conference on Enterococci. 2005, [citováno 2024-04-23]
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Evaluation of (GTG)5-PCR fingerprinting for characterization of enterococci isolated from bryndza cheese
Název česky Vyhodnocení metody (GTG)5-PCR při charakterizaci enterokoků izolovaných z bryndzy.
Autoři ŠVEC, Pavel (203 Česká republika, garant), Marc VANCANNEYT (56 Belgie), Milan SEMAN (703 Slovensko), Ivo SEDLÁČEK (203 Česká republika), Cindy SNAUWAERT (56 Belgie), Karen LEFEBVRE (56 Belgie) a Jean SWINGS (56 Belgie)
Vydání 2nd International ASM-FEMS Conference on Enterococci, 2005.
Další údaje
Originální jazyk angličtina
Typ výsledku Konferenční abstrakt
Obor 10600 1.6 Biological sciences
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV RIV/00216224:14310/05:00013899
Organizační jednotka Přírodovědecká fakulta
Klíčová slova anglicky Enterococcus; (GTG)5-PCR fingerprinting; bryndza
Štítky (GTG)5-PCR fingerprinting, bryndza, Enterococcus
Změnil Změnil: doc. RNDr. Pavel Švec, Ph.D., učo 1098. Změněno: 24. 3. 2010 13:40.
Anotace
A group of previously well-identified enterococci isolated from a typical Slovakian sheep-milk product bryndza were characterized by the (GTG)5-PCR fingerprinting in order to evaluate discriminatory power of this method for identification and strain-typing. Analysed group consisted of E. faecium (n = 76), E. faecalis (n = 25) and E. durans (n = 10) strains. They were sampled from two bryndza-processing manufactories during three monthly samplings performed successively (April, May and June) in 2000 and 2001. Isolated strains were characterized and identified by biotyping, ITS-PCR, ddlE.faecalis and ddlE.faecium PCRs. Species identity of representative strains selected from each (GTG)5-PCR fingerprint subcluster was confirmed by SDS-PAGE of whole-cell proteins. The (GTG)5-PCR fingerprint profiles obtained from E. faecalis strains were visually very close. Similarly, E. durans strains revealed nearly identical fingerprints. E. faecium strains were separated into two clearly separated clusters (30 % similarity), but both these groups were confirmed as E. faecium by all methods mentioned above. No clear correlation between locality, sampling period and obtained fingerprint profiles was revealed. Our results imply that (GTG)5-PCR fingerprinting is useful for their identification at the species level, but not a suitable tool for epidemiological studies nor for typing of enterococcal strains. This work was supported by the Belgian Federal Science Policy Office by a research fellowship for P. S. obtained in the framework of the promotion of S&T cooperation with Central and Eastern Europe.
Anotace česky
Práce se zabývá využitím PCR metody pro charakterizaci enterokoků izolovaných z bryndzy.
Návaznosti
MSM0021622416, záměrNázev: Diverzita biotických společenstev a populací: kauzální analýza variability v prostoru a čase
Investor: Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR, Diverzita biotických společenstev: kauzální analýza variability v prostoru a čase
VytisknoutZobrazeno: 23. 4. 2024 12:35