FUCHS, Kamil. Transformační proces, etika a ekonomie (The transformation process, ethics and economics). Acta academica karviniensia. Karviná: OPF SU, 2005, vol. 2005, No 1, p. 41-49. ISSN 1212-415X.
Other formats:   BibTeX LaTeX RIS
Basic information
Original name Transformační proces, etika a ekonomie
Name (in English) The transformation process, ethics and economics
Authors FUCHS, Kamil (203 Czech Republic, guarantor).
Edition Acta academica karviniensia, Karviná, OPF SU, 2005, 1212-415X.
Other information
Original language Czech
Type of outcome Article in a journal
Field of Study 50200 5.2 Economics and Business
Country of publisher Czech Republic
Confidentiality degree is not subject to a state or trade secret
Organization unit Faculty of Economics and Administration
Keywords in English The transformation process; ethics; economics
Tags Economics, ethics, The transformation process
Tags Reviewed
Changed by Changed by: Ing. Naďa Voráčová, učo 62883. Changed: 17/6/2009 13:22.
Abstract
Problematika etiky v ekonomickém myšlení patří k historicky často otevíraným a v dobových kontextech vždy k aktuálním tématům. Rovněž průběh transformačního procesu znamenal nastolení otázek a souvislostí znovuoživujících toto vděčné téma. Všeobecná shoda panuje v tom, že etická pravidla jsou nezbytnou součástí a předpokladem fungování tržního hospodářského sytému. Obdobně se zdá být nezpochybnitelné místo etiky v hospodářské politice. Je možné uvádět smysluplné argumenty, pročnemůže být ekonomie etická, ale pak je nutno se ptát, zda etický kontext hospodářských procesů, který ovlivňuje mimo jiné mechanismus fungování hospodářství i způsob jednání subjektů, má ekonomie ponechat mimo rámec, tedy za hranicemi toho, co ekonomie zkoumá.
Abstract (in English)
The Issue of ethics belongs to those economic topics, which were in history frequently discussed and were always up-to-date. The development of the transformation úrocess introduced questions and relations, which revived this interesting issue. There is general agreement that ethic rules are essential part and pre-requisite of good functionality of market system. Similarly ethics prossesses its undoubted position in economic policy.
PrintDisplayed: 12/5/2024 22:38