ČERVENKA, Karel. Není pasťák jako pasťák: Sociálně konstruovaná identita mládeže z "preventivně výchovného" zařízení a její důsledky. Biograf - časopis nejen pro biografickou a reflexivní sociologii. Praha: Virtuální institut, o.p.s, roč. 2005, č. 37, s. 31-55. ISSN 1211-5770. 2005.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Není pasťák jako pasťák: Sociálně konstruovaná identita mládeže z "preventivně výchovného" zařízení a její důsledky
Název anglicky Socially constructed identity of youth from preventive-corrective institution and its effects
Autoři ČERVENKA, Karel (203 Česká republika, garant).
Vydání Biograf - časopis nejen pro biografickou a reflexivní sociologii, Praha, Virtuální institut, o.p.s, 2005, 1211-5770.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 50000 5. Social Sciences
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
WWW URL
Kód RIV RIV/00216224:14230/05:00013965
Organizační jednotka Fakulta sociálních studií
Klíčová slova anglicky Problem youth; identity; social deviance; labeling approach; primary and secondary deviance
Štítky identity, labeling approach, primary and secondary deviance, problem youth, social deviance
Příznaky Recenzováno
Změnil Změnil: doc. Mgr. et Mgr. Karel Červenka, Ph.D., učo 8596. Změněno: 22. 11. 2006 17:22.
Anotace
Tématem textu jsou otázky sociální konstrukce identity a jejích důsledků. Konkrétně jde o identitu "problémové mládeže". Téma je zpracováno na pozadí labeling approach (etiketizační teorie) a studie je založena na kvalitativním výzkumu. Cílem výzkumu byla prezentace zmíněné identity z pohledu "problémové mládeže" samotné. Téma je tak studováno ve třech úrovních. 1) Mechanismy sociální konstrukce deviantních identit, včetně identity "problémová mládež". 2) Identita "problémová mládež" tak, jak je viděna z pozice svých nositelů. 3) Popis některých důsledků, které přisouzení této identity má či může mít pro její nositele.
Anotace anglicky
The article examines the issues of social construction of identity and of its effects, based on the specific identity of "problem youth". The topic is dealt within a framework of labeling theory and it is based on qualitative research. The aim of the research is to represent this identity from the point of view of the "problem youth" themselves. First, the text deals with mechanisms of social constructions of deviant identities, including the identity of "problem youth". Second, the author examines this identity as viewed by the "problem youth". Third, the author describes some of the effects of this identity on the people labeled as "problem youth".
Návaznosti
MSM0021622408, záměrNázev: Reprodukce a integrace společnosti (Akronym: IVRIS)
Investor: Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR, Reprodukce a integrace společnosti
VytisknoutZobrazeno: 16. 4. 2024 09:05