BĚLKA, Luboš. Jídlo a jeho role v buddhismu (The Role of Food in Buddhism). In Tomáš Bubík - Martin Fárek (eds.) Náboženství a jídlo. Pardubice: Univerzita Pardubice, 2005, p. 5-12. ISBN 80-7194-800-4.
Other formats:   BibTeX LaTeX RIS
Basic information
Original name Jídlo a jeho role v buddhismu
Name (in English) The Role of Food in Buddhism
Authors BĚLKA, Luboš (203 Czech Republic, guarantor).
Edition Pardubice, Tomáš Bubík - Martin Fárek (eds.) Náboženství a jídlo, p. 5-12, 8 pp. 2005.
Publisher Univerzita Pardubice
Other information
Original language Czech
Type of outcome Proceedings paper
Field of Study 60300 6.3 Philosophy, Ethics and Religion
Country of publisher Czech Republic
Confidentiality degree is not subject to a state or trade secret
RIV identification code RIV/00216224:14210/05:00012686
Organization unit Faculty of Arts
ISBN 80-7194-800-4
Keywords in English Buddha Shakyamuni; food in Buddhism; Mongolia
Tags Buddha Shakyamuni, food in Buddhism, Mongolia
Tags Reviewed
Changed by Changed by: doc. PhDr. Luboš Bělka, CSc., učo 1764. Changed: 20/12/2006 12:23.
Abstract
Příspěvek pojednává jak o roli jídla v životě Buddhy Šákjamuniho, tak i o fenoménu jídla v buddhismu obecněji. V souvislosti s postavou Buddhy poukazuje na dva pokrmy, které měly v tomto případě podle kanonických textů náboženský význam: tzv. první a poslední Buddhovo jídlo, které je spojeno se dvěma významnými okamžiky v jeho životaběhu, první se vztahuje k probuzení (nirvána), a druhý ke smrti (maháparinirvána). V druhé části příspěvku je diskutováno předsudečné západní chápání buddhismu jakožto náboženství striktně prosazující vegetarianismus. Na konkrétních příkladech z Mongolska se ilustruje jednak na faktická nemožnost vegetarianismu v rámci nomádské společnosti a jednak to, že tento dietní systém nemá oporu v posvátných textech. Čím se texty v souvislosti s pojídáním masa zabývají jsou však tresty v peklech, určené pro jedlíky masa. A tak buddhistické pojetí pekel obsahuje zvláštní oddělení určené pouze pro jedlíky masa test zde však je relativně mírný a netrvá dlouho.
Abstract (in English)
The contribution deals with the role of food in the life of Buddha as well as with the more general phenomenon of food in Buddhism. With respect to the figure of the Buddha, we point out two dishes that according to canonic texts had religious significance: the first and the last of the Buddhas dishes, which are connected with two important moments of his life, the former relating to the awakening and the latter to death. Contribution discusses the erroneous western understanding of Buddhism as a religion strictly prescribing vegetarianism. With help of examples from Mongolia, we illustrate the impossibility of vegetarianism in the nomadic society as well as the fact that this dietary system has no support in the sacred texts. What the texts deal with are various forms of punishment for meat-eaters. Thus, the Buddhist conception of hell reserves one special compartment for meat-eaters. Compared to other transgressions, meat eating represents the least misdeed in the Buddhist ethics.
Links
GA401/05/2744, research and development projectName: Obraz a text v buddhismu: tibetská a mongolská ikonografie
Investor: Czech Science Foundation, Image and Text in Buddhism: Tibetan and Mongolian Iconography
PrintDisplayed: 31/5/2024 22:24