ŠEVČÍKOVÁ, Stanislava. Obraz hodnot a životních strategií Romů v pohádkách a lidové slovesnosti Romů. Příspěvek k multikulturní výchově. In BALVÍN, Jaroslav. Výchova, vzdělávání a kultura ve vztahu k národnostním menšinám. Praha: Komise hl. m. Prahy pro oblast nár. menšin. s. 293-298. ISBN 80-902972-6-9. 2004.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Obraz hodnot a životních strategií Romů v pohádkách a lidové slovesnosti Romů. Příspěvek k multikulturní výchově.
Název česky Obraz hodnot a životních strategií Romů v pohádkách a lidové slovesnosti Romů. Příspěvek k multikulturní výchově.
Název anglicky The reflexion of values and life strategies of Roma in fairy tales and folk literature of Roma. Contributin to multicultural education.
Autoři ŠEVČÍKOVÁ, Stanislava (203 Česká republika, garant).
Vydání Praha, Výchova, vzdělávání a kultura ve vztahu k národnostním menšinám, od s. 293-298, 6 s. 2004.
Nakladatel Komise hl. m. Prahy pro oblast nár. menšin
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Stať ve sborníku
Obor Archeologie, antropologie, etnologie
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV RIV/00216224:14230/04:00031158
Organizační jednotka Fakulta sociálních studií
ISBN 80-902972-6-9
Klíčová slova anglicky Roma; folk literature; values; life strategies; multicultural education
Štítky folk literature, life strategies, multicultural education, Roma, values
Příznaky Recenzováno
Změnil Změnila: Dipl.-Theol. Univ. Stanislava Ševčíková, Ph.D., MBA, učo 78509. Změněno: 16. 6. 2008 12:44.
Anotace
Následující stať si klade za cíl poznat a analyzovat romské pohádky a pokusit se je interpretovat z hlediska jejich jedinečnosti v multikulturní výchovy současnosti. Autorka v několika málo vydaných romských pohádkách nachází mnohé podobnosti např. s maďarskými pohádkami. Je zajímavé, že v romských pohádkách masově nevyskytuje tzv. kolektivní identita, ani jiné základní hodnoty Romů, jak o ní mluví sociálně vědní výzkumy.
Anotace anglicky
The aim of the following article is to explore and analyse Roma fairy-tales and to try to interprete these stories from the point of view of their uniqueness and multicultural education. The author has found many points in several fairy-tales published in the Czech Republic which are similar to hungarian fairy-tales. Surprisingly, there is no so called collective identity of Roma people in these fairy-tales (this collective identity seems to be typical of Roma people according to scientific research).
VytisknoutZobrazeno: 20. 4. 2024 08:06