Detailed Information on Publication Record
2005
Determination of free and total sulphur dioxide in wine samples by vapour generation inductively coupled plasma optical emission spectrometry
ČMELÍK, Jiří, Jiří MACHÁT, Eva NIEDOBOVÁ, Vítězslav OTRUBA, Viktor KANICKÝ et. al.Basic information
Original name
Determination of free and total sulphur dioxide in wine samples by vapour generation inductively coupled plasma optical emission spectrometry
Name in Czech
Stanovení volného a celkového oxidu siřičitého ve vzorcích vína optickou emisní spektrometrií s indukčně vázaným plazmatem a technikou generování par
Authors
ČMELÍK, Jiří (203 Czech Republic), Jiří MACHÁT (203 Czech Republic, guarantor), Eva NIEDOBOVÁ (203 Czech Republic), Vítězslav OTRUBA (203 Czech Republic) and Viktor KANICKÝ (203 Czech Republic)
Edition
Analytical and Bioanalytical Chemistry, Heidelberg, Springer, 2005, 1618-2642
Other information
Language
English
Type of outcome
Článek v odborném periodiku
Field of Study
10406 Analytical chemistry
Country of publisher
Germany
Confidentiality degree
není předmětem státního či obchodního tajemství
Impact factor
Impact factor: 2.695
RIV identification code
RIV/00216224:14310/05:00012777
Organization unit
Faculty of Science
UT WoS
000233457800018
Keywords in English
sulfur dioxide; wine; vapour generation; ICP-OES
Tags
Změněno: 3/2/2006 12:35, Mgr. Jiří Machát, Ph.D.
V originále
Sulphur dioxide is used as a preservative and stabilizer in wine production preventing must and final product from undesired biochemical processes. Concentration of sulphur dioxide is restricted by national regulations. There are two main forms of sulphur dioxide in wine: free (inorganic forms) and bound (fixed to organic compounds like aldehydes). Iodometric titration method is commonly employed for determination of SO2 concentration (either by direct titration or using pre-separation by distillation) or other alternative techniques are used. In this work inductively coupled plasma - optical emission spectrometry with vapour generator was applied for determination of free and total SO2 in wine. Gaseous SO2 is released from the sample by means of addition of acid and swept into the ICP by argon stream. Intensity of sulphur atomic emission lines is measured in vacuum UV region. For determination of total SO2 hydrolysis of bound forms by sodium hydroxide precedes. Concentrations of acid for vapour generation and sodium hydroxide for hydrolysis were optimised. Methodology was applied for determination of free and total SO2 in red and white wine samples and results were compared to those of iodometric titration.
In Czech
Oxid siřičitý sepoužívá jako stabilizační prostředek ve výrobě vína při ochraně před nežádoucími biochemickými procesy. Koncentrace SO2 je omezena národními normami. Ve víně rozlišujeme dvě formy SO2 - volný a vázaný. Pro stanovení těchto forem je běžně pouužívána jodometrická titrace. V této práci je pro stanovení forem SO2 použita optická emisní spektrometrie s indukčně vázaným plazmovým zdrojem a technikou generování par. Plynný SO2 je uvolněn ze vzorku okyselením a odveden proudem Ar do ICP. Je měřena intenzita emisních čar síry ve vakuové UV oblasti spektra. Stanovení celkového obsahu SO2 je prováděno po hydrolýze vázaných forem působením NaOH. Koncentrace NaOH pro hydrolýzu a kyseliny pro generování SO2 byly optimalizovány. Metoda byla použita pro analýzu vzorků bílých a červených vín a výsledky jsou srovnány s výsledky jodometrického stanovení.
Links
GP203/03/D018, research and development project |
| ||
MSM0021622411, plan (intention) |
|