a 2005

Polycyclic aromatic hydrocarbons as a factor affecting the Hill reaction activity.

KRULOVÁ, Jana, Marie KUMMEROVÁ and Štěpán ZEZULKA

Basic information

Original name

Polycyclic aromatic hydrocarbons as a factor affecting the Hill reaction activity.

Name in Czech

Polycycklické aromatické uhlovodíky jako faktor ovlivňující aktivitu Hillovy reakce

Authors

KRULOVÁ, Jana (203 Czech Republic, guarantor, belonging to the institution), Marie KUMMEROVÁ (203 Czech Republic, belonging to the institution) and Štěpán ZEZULKA (203 Czech Republic, belonging to the institution)

Edition

Photosynthesis and Stress - Book of Abstracts, 2005

Other information

Language

English

Type of outcome

Konferenční abstrakt

Field of Study

30105 Physiology

Country of publisher

Czech Republic

Confidentiality degree

není předmětem státního či obchodního tajemství

RIV identification code

RIV/00216224:14310/05:00067087

Organization unit

Faculty of Science

ISBN

80-210-3762-8

Keywords in English

polycyclic aromatic hydrocarbons; Hill reaction; chlorophyll fluorescence; photosynthetic pigments content
Změněno: 10/4/2012 12:50, RNDr. Štěpán Zezulka, Ph.D.

Abstract

V originále

The effect of fluoranthene (FLT; 0.1 and 1 mg/L) on chlorophyll fluorescence parameters (F0, FV/FM, and PhiII), the content of photosynthetic pigments (chlorophyll a, b and carotenoids) and Hill reaction activity in pea plants was investigated. Pea plants were cultivated hydroponically for 18 and 25 days. The results proved that FLT affected primary photochemical processes of photosynthesis in pea plants: a decrease of Hill reaction activity, increase of F0 and decrease of FV/FM and PhiII and the decrease of pigment content was recorded.

In Czech

Byl studován vliv fluoranthenu (FLT; 0.1 a 1 mg/L) na parametry fluorescence chlorofylu (F0, FV/FM, a PhiII), obsah fotosyntetických pigmentů (chlorofyl a, b a karotenoidy) a aktivitu Hillovy reakce. Rostliny byly kultivovány hydroponicky po 18 a 25 dní. Výsledky dokládají, že fluoranthen ovlivnil primární procesy fotosyntézy u hrachu: zaznamenán byl pokles aktivity Hillovy reakce, zvýšení F0 a pokles FV/FM a PhiII a také snížení obsahu fotosyntetických pigmentů.