ČIHÁEK, Vlastimil. Účast rodičů při poskytování speciální podpory jejich dětem ve školách. In Handicap 2005. 1. vyd. Liberec: Technická univerzita, 2005, s. 12-21. ISBN 80-7372-002-1.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Účast rodičů při poskytování speciální podpory jejich dětem ve školách
Název česky Účast rodičů při poskytování speciální podpory jejich dětem ve školách
Název anglicky Parents participation in providing a special support to their children in the schools
Autoři ČIHÁEK, Vlastimil (203 Česká republika, garant).
Vydání 1. vyd. Liberec, Handicap 2005, s. 12-21, 2005.
Nakladatel Technická univerzita
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Stať ve sborníku
Obor 50300 5.3 Education
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV RIV/00216224:14210/05:00013121
Organizační jednotka Filozofická fakulta
ISBN 80-7372-002-1
Klíčová slova anglicky parents of children with special educational needs; special support; school
Štítky school, special support
Změnil Změnil: Mgr. Vlastimil Čiháček, Ph.D., učo 6623. Změněno: 26. 1. 2006 17:05.
Anotace
Příspěvek přináší výsledky dílčího řešení v rámci projektu Rodiče žáků se speciálními vzdělávacími potřebami v roli výchovných a sociálních partnerů školy. Bylo zjištěno, že nabízení účasti rodičům při poskytování speciální podpory na speciálních školách není samozřejmostí. Nejčastěji je nabízena přítomnost při vyučování a asistence rodičů při mimořádných školních akcích. Méně příležitostí mají rodiče k účasti při poskytování speciální podpory v roli asistentů ve třídě. Občasně je nabízena rodičům přítomnosti nebo asistování při speciálně pedagogických terapeutických činnostech a při individuální práci speciálního pedagoga se žákem. Pohled na speciální podporu zprostředkovaný pomocí záznamové techniky je nekonvenčním postupem, který se zpravidla rodičům nenabízí. Účast při hromadné výuce je rodičům přístupnější než účast při individuálně poskytované podpoře a terapii.
Anotace anglicky
The contribution brings the results of a partial survey as part of the project "Parents of children with special educational needs in the role of educational and social partners of the school". It was found out it is not common to offer to parents a participation in providing special support in the special schools. It is a presence in the class and a parents assistance at exceptional school activities that is offered the most often. Parents have less opportunities to participate in providing special support in the role of assistants in the class. Occasionally parents are offered a presence or an assistance at special educational therapeutic activities and at an individual work of special education teacher with a pupil. The view of a special support by a recording technique is an unconventional method that is not usually offered to parents. The participation at a whole-class teaching is more accessible to parents than a participation at an individually provided support and therapy.
Návaznosti
GA406/01/1077, projekt VaVNázev: Postavení rodičů jako výchovných a sociálních partnerů školy
Investor: Grantová agentura ČR, Postavení rodičů jako výchovných a sociálních partnerů školy
GP406/02/P120, projekt VaVNázev: Rodiče žáků se speciálními vzdělávacími potřebami v roli výchovných a sociálních partnerů školy
Investor: Grantová agentura ČR, Rodiče žáků se speciálními vzdělávacími potřebami v roli výchovných a sociálních partnerů školy
VytisknoutZobrazeno: 25. 4. 2024 13:04